100-letnica rojstva Roalda Dahla

Praznujmo 100. obletnico rojstva angleškega pisatelja Roalda Dahla (13. september 1916–23. november 1990) z branjem njegovih del in ogledi filmov, posnetih po njegovih delih. Branje in dejavnosti naj trajajo ves september ali še dlje. Praznoval jo bo ves svet. V njegovi domovini, Veliki Britaniji, sploh pa v Walesu, kjer se je rodil in živel, je to celoletno praznovanje na državni ravni.

V sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY želimo s seznami Dahlovih knjig spodbuditi branje vseh bralcev ob različnih priložnostih in opozoriti na povezavo knjiga-film. Seznamu smo dodali tudi nekaj spodbud za dejavnosti ob branju.

Spodbude za branje

 


Vljudno vabljeni tudi na naše ostale dogodke v poklon temu veličastnemu velikanu. 

V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Trubarjevi hiši literature.

PROGRAM:

Filmobus

24. in 25. avgust, 16.30–19.30, Park Slovenske reformacije

Ob poslušanju zgodbic Čudoviti lisjak in Čarobni prst bomo izdelovali miniaturne knjige, se preizkusili v izdelovanju risank in si ogledali mladinski film.

Gremo na pot s Čudovitim Lisjakom

8. september, 17.00, pred Knjižnico Prežihov Voranc, Tržaška c. 47a, Ljubljana

Tega junaka ni spravilo v jezo prav nič, zato bomo mi po motivih iz knjige ob poslušanju zabavne in napete zgodbice izdelali družinsko igro Lisička ne jezi se. Prijave v knjižnici ali na 01/244 35 74.

Popoldan s Knjižnico Črnuče

12. september, 13.00, zelenica pred Gasilskim domom

Popoldan s knjižnico ponuja knjige, bralnico, delavnice, ustvarjalnice, zabavo in branje za najmlajše, starejše in vse mimobežne. S popoldnevom raznolikega programa se pridružujemo dogajanju festivala Črnuški september.

Roald Dahl 100

17. september, 11.00, Prešernov trg

V soboto, 17. septembra, pripravljamo veliko hopsasajsko zabavo, na kateri bomo čudočarno nabriti. Na Prešernov trg se bodo ob 11. uri zgrnili kocinasti obrazi, steklena očesa in orjaški sluzomiglji. Joj, povedali smo preveč! Ravno prav zaupljiv bo Ciril Horjak, ki bo otroško domišljijo kodral s črvastimi špageti in podobno nagravžnimi likovnimi premeti. Ko bomo od navdušenja zacepetali z nogami, se bo pred pesnikovo podobo zagugal Boštjan Gorenc - Pižama; njegova silna sapa bo napenjala jadro odvratnih rim, ki bodo kar drle v prebledela ušesa. Z muziko nam jo bo zagodel Andrej Fon, da pa vas ne bo napadla skrčavica, bomo na trg prinesli mladi mljaskovec. Žvižgoritenja zatorej ne bo! (Razen v izjemnih primerih.) Nagravžno odvratno dobrodošli!

Dogodek organiziramo Mestna knjižnica Ljubljana, založba Mladinska knjiga in založba Sanje.

Ozvezdja knjig

21. september ob 18.00, Knjižnica Prežihov Voranc

Ob stoti obletnici njegovega rojstva se bomo poglobili vsvetovno znanega pisatelja za otroke (Jakec in breskev velikanka, Čarli in tovarna čokolade, Danny, prvak sveta,...). A Roald Dahl ni pisal samo zanje, temveč tudi leposlovje za odrasle in celo filmske scenarije. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

»To je knjiga iz knjižnice!«

22. september 2016, 14.00–19.00, Železna cesta, Severni mestni park

Matilda, Charlie, VDV in še kdo nas čakajo v zabavnih igrah, nagradnem kvizu in ob branju knjig na popoldnevu s knjižnico na prostem.


Vse informacije o slovenskem praznovanju najdete na www.roalddahl.si

Napovednik

Koledar

« Maj 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri