November – mesec prilagajanja podnebnim spremembam v Zeleni prestolnici Evrope

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, vstopa v enajsti mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen prilagajanju podnebnim spremembam. Brezplačen program v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo pripravlja javno podjetje Energetika Ljubljana. Aktivnosti bodo potekale tudi v Četrtnih skupnostih Dravlje in Šiška, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki.

Odrasli

Zeleno mesto
4.–30. november, Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje
V Mestni knjižnici Ljubljana smo pripravili fotografski natečaj Zeleno mesto, ki se navezuje na izbor Ljubljane za Zeleno prestolnico Evrope 2016. Natečaj se je zaključil januarja 2016.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar
14. november ob 17. uri, Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica
Jesen je čas, ko si ptice postrežejo s plodovi različnih grmovnic, zato boste na prvi novembrski delavnici lahko izvedeli, kako uredimo pticam prijazen vrt, na katerem bodo dobro preskrbljene tudi v hladnejšem delu leta. Poleg tega se boste naučili prepoznavati še nekatere vrste ptic, ki svojo hrano nabirajo in skrivajo za kasnejši čas ali za zimo. Prijave od 2. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Izmenjevalnica oblačil z ustvarjalnico – Knjižnica Fužine
18. november ob 17. uri, Knjižnica Fužine
Skoraj vsak ima doma nekaj oblačil, ki jih nikoli ne nosi in bi lahko dobro služila drugemu. Pripravite se na zimsko sezono v izmenjevalnici oblačil in modnih dodatkov, kjer boste lahko zamenjali, česar več ne potrebujete. Vse kar prinesete, naj bo ohranjeno in oprano. Obenem bo tudi ustvarjalnica, kjer boste lahko iz različnih materialov izdelali kakšen kos nakita.

Če bi pojedli več zrnatih stročnic, bi bili bolj zdravi – Darja Kocjan Ačko in Anamarija Ačko
24. november ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča, čičerika in arašid spadajo v skupino devetih najpomembnejših zrnatih stročnic sveta. Namen predavanja je predstaviti njihov pomen na vrtu in njivi (poslanstvo stročnic so rodovitna tla) in v prehrani (pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja). Skupaj bomo osvojili nekaj procesov v naravi in v organizmu ter poskusili domiselne in enostavne namaze.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar
28. november ob 17. uri, Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica
Ker se zima že bliža, je čas, da pripravimo krmilnico. Na drugi novembrski delavnici boste dobili nekaj praktičnih napotkov za krmljenje ptic ter se naučili prepoznavati nekaj vrst, ki obiščejo tudi krmilnico. Prijave od 14. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Moja eko vrečka – Darja Kos
28. november ob 14. uri, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Da bo naša nakupovalna vrečka nekaj posebnega in bomo hkrati širiti ekološko zavest s svojim zgledom, si bomo izdelali svoje lastne eko nakupovalne vrečke. Belo bombažno vrečko bomo potiskali z različnimi vzorci iz narave. Za potisk bomo uporabili obstojne tekstilne barve, tako bomo lahko brez strahu vrečko strojno oprali tudi skupaj z ostalim perilom. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Razstava recikliranih izdelkov – Veronika Čop, Špela Rode in Erika Omejec
28. oktober–30. november, Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje
Vabljeni na razstavo recikliranih izdelkov. Naše poslanstvo je osveščanje o možnostih ponovne uporabe in delitve dobrin, ki posredno pripomoreta k manjšanju količine odpadkov. Ogledali si boste predelavo tekstila in drugih materialov v nove uporabne predmete.

Sadno drevje v obhišnem vrtu – Peter Ribič
29. november ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
V obdobju izven vegetacije nastopi čas za obrezovanje nekaterih sadnih vrst, ki rastejo v obhišnih vrtovih. Spoznali bomo najbolj pogoste sadne rastline in njihove posebnosti. Kaj je pomembno pri vsem tem in na kakšen način se lotimo nege sadnih dreves, boste izvedeli na predavanju, ki ga bo izvedel Peter Ribič iz Biotehniškega centra Naklo.

Zeleni poklici: cvetličarka – dr. Sabina Šegula
30. november ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Sabina Šegula je učiteljica, ki vzgaja nove rodove cvetličarjev, nekoč je bila zaposlena tudi v cvetličarni, danes pa že peto leto ob Božiču in Veliki noči krasi Vatikan. Je tudi avtorica učbenika s področja floristike.

Otroci

Škatlica – Tamara Hozjan
3. november ob 10. uri, Knjižnica Fužine
Da bo vaša miza vedno urejena, vaše najljubše reči varno spravljene ali pa darilo lično zavito, bomo izdelali škatlico iz recikliranih materialov in jo po svoje okrasili.

Iz pravljice v zeleno mesto – KUD Galerija C. C. U.
9. november–1. december, Knjižnica Jožeta Mazovca
Na razstavi bodo na ogled skupinske »slike velikanke«, ki so jih otroci ustvarjali na delavnicah pod mentorstvom Mateje Herbst in Simona Drofelnika. Slike, izdelane v različnih likovnih tehnikah, predstavljajo zelena mesta, ki so pravljična, domišljijska, čarobna, svobodna in polna dreves. Projekta ZelenoBorci in Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Moja igrača – Mojca Bartolič
15. november ob 17. uri, Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba
Listopad je izvirno slovensko ime za november. Kot že sama beseda pove v novembru drevesa pospešeno odvržejo pisano listje. 16. november je tudi mednarodni dan strpnosti. Na delavnici bomo izdelovali pisano listje, s katerim bomo okrasili naše drevo prijateljstva in strpnosti. Pogovarjali se bomo o nesebičnosti, iskrenosti, razumevanju in drugih vrlinah. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Iz modrega planeta v zeleno prihodnost – KUD Galerija C. C. U.
16. november ob 17. uri,  Knjižnica Jožeta Mazovca
Spoznali bomo slikanico Vzleteli smo (Sean Taylor) in z recikliranjem ustvarjali na temo ekologije. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Obleka NE naredi človeka, človek naredi obleko – Maša Uran
17. november ob 17. uri, Knjižnica Šentvid
Obleka naredi človeka (star pregovor), ki ga bomo preoblikovali v Obleka NE naredi človeka, človek naredi obleko. Vabljeni na EKO uro pravljic, na kateri bomo govoril o tem, zakaj se oblačimo, kaj je moda, kaj je udobno, kaj lepo. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši.

Napovednik

Koledar

« Julij 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

thl

pionirska

BZ-logo