Preko Karlovega mostu do Varšave

Med 1. in 31. oktobrom bomo v Mestni knjižnici Ljubljana z bralnim projektom Prek Karlovega mostu do Varšave izpostavili sodobno slovansko leposlovje. Sodobni romani, izvorno napisani v slovanskih jezikih, so morda manj znani in priljubljeni kakor prevedena dela iz angleškega jezika, zato vas želimo nanje še posebej opozoriti. Ponujamo vam izbor kvalitetnega leposlovja v odličnih prevodih in vas vabimo, da si z njimi popestrite jesenske dni. Sodelujte v nagradnem žrebanju in v skrinjico oddajte izposojevalni listek, s katerim ste si izposodili vsaj dva romana s seznama. V sodelovanju z mednarodno ustanovo Forum slovanskih kultur smo za sodelujoče bralce pripravili lepe knjižne nagrade.

Del spremljevalnega programa bralnega projekta bodo tudi brezplačne delavnice poljskega jezika ter pogovorni večer s prevajalko Tatjano Jamnik in literarnim komparativistom dr. Iztokom Osojnikom:

Delavnice poljskega jezika
3., 5. in 10. oktober ob 16.30, Knjižnica Otona Župančiča
Sklop treh delavnic poljskega jezika je namenjen vsem, ki verjamete, da je lepo, če v vsaki državi, ki jo obiščemo, pozdravimo, se zahvalimo in opravičimo v jeziku domačinov, pa tudi tem, ki bi radi povedali malo več in se tudi brez uporabe angleščine brez težav sporazumeli na postaji, v trgovini ali v gostilni. Izvedeli boste, da ima tudi Poljska visoke hribe in da Baltiško morje ni premrzlo za kopanje. Prvi dve srečanji bosta v mediateki, tretje, zadnje, pa v računalniški učilnici. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Prek Karlovega mostu do Varšave. Od izvirnika do prevoda – Tatjana Jamnik, dr. Iztok Osojnik
27. oktober ob 19.00, Slovanska knjižnica, dvorana
Prevajalka češke in poljske literature Tatjana Jamnik in literarni komparativist dr. Iztok Osojnik se bosta pogovarjala o svoji bralski in prevajalski izkušnji s slovanskimi literaturami, pa tudi o vlogi prevajalca kot kulturnega posrednika. Posebno pozornost bosta namenila zlasti bogati in navdihujoči literarni tradiciji v treh zahodnoslovanskih deželah: na Češkem, Poljskem in Slovaškem.

Napovednik

Koledar

« December 2017 »
Po To Sr Če Pe So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

thl

pionirska

BZ-logo