Zlate hruške segajo tudi v mednarodni prostor

Sodelavka uredniškega odbora Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig dr. Tina Bilban, ki je med drugim kritičarka, raziskovalka, pisateljica in aktivna sodelavka Slovenske sekcije IBBY, je v ugledni mednarodni strokovni reviji Bookbird, ki jo izdaja Mednarodna zveza za mladinsko književnost s sedežem v Baslu (Švica), objavila prispevek z naslovom Perception and Reception of Nonfiction for Children and Youth in Slovenia.

V svojem prispevku mednarodno strokovno javnost opozarja na Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga izdaja Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, in v katerem vsako leto evidentira in kritično ovrednoti produkcijo knjig za otroke in mlade minulega leta. Pionirska s tem opravlja pomembno strokovno delo na nacionalnem nivoju, vse od pionirskih začetkov, to je leta 1972 do danes, ko Priročnik razvija, nadgrajuje in širi uredniški odbor, krog sodelujočih strokovnjakov in tudi znanstvenikov.

Tina Bilban v svojem članku opozarja tudi na znak za kakovost zlata hruška, ki izhaja iz Priročnika in ga je prav tako zasnovala MKL, Pionirska. Znak se praktično udejanja na ''terenu'', v slovenskih splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, in sicer z nalepkami na knjigah, ki so si znak kakovosti priborile, pa tudi s plakati, zgibankami, …

Avtorica se kot poznavalka poučnih knjig za otroke in mlade osredotoča zlasti na tiste knjige, ki jim uredniški odbor Priročnika prisodi znak za kakovost zlata hruška in najboljšim v štirih kategorijah tudi priznanje zlata hruška. Pionirska skrbno spremlja izvirno domačo produkcijo leposlovnih in poučnih knjig za otroke in mlade, pred leti je javno opozorila na pomanjkanje kakovostnih izvirno slovenskih poučnih knjig za otroke in mlade. Zaradi manjka kakovostnih poučnih knjig leta 2014 ni mogla podeliti priznanja zlata hruška za izvirno slovensko poučno knjigo. Z namenom izboljšanja kakovosti je bilo organiziranih veliko aktivnosti, katerih posledica je okrevanje na tem področju, saj smo leta 2016 podelili kar dve priznanji v omenjeni kategoriji.

Članek si v celoti lahko preberete v reviji Bookbird ali v priloženi datoteki.

Napovednik

Koledar

« Oktober 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

thl

pionirska

BZ-logo