Gostija v deželi branja – knjižnice praznujemo

Dvajseti november je dan vseh slovenskih splošnih knjižnic. Teh imamo v Sloveniji kar 58, ki imajo skupaj 270 enot. V Sloveniji je poleg tega še 13 bibliobusov. Knjižnice hranimo ter dajemo v izposojo 11 milijonov enot gradiva.

Ker je dan slovenskih splošnih knjižnic tako velik praznik, ga bomo praznovali več dni in za vas pripravljamo pravo Gostijo v deželi branja. Pridružite se nam na številnih zanimivih prireditvah za odrasle in otroke, ki jih pripravljamo v naših – vaših knjižnicah.

Prav na dan splošnih knjižnic, 20. 11., pa v vseh slovenskih splošnih knjižnicah podarjamo enoletno članarino vsem na novo vpisanim bodočim članom. Vpišete se lahko v katerokoli našo knjižnico, vendar ponudba velja le za ponedeljek, 20. 11., zato izberite tisto, ki bo ta dan odprta. S seboj prinesite osebni dokument in kartico Urbana, če jo imate, saj bo ta tudi vaša članska izkaznica. Če je še nimate, jo lahko kupite tudi pri nas.

Vabimo vas torej k obisku naših knjižnic, prireditev in branju zanimive literature. Preverite tudi, kaj smo kot otroci najraje brali knjižničarji.

DOGODKI ZA ODRASLE

PONEDELJEK, 20. NOVEMBER

Pravljice za odrasle
20. november ob 17.30, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Vabljeni na pravljični večer za odrasle. Nastopila bo skupina pripovedovalcev Vodnikovih devet, ki se je formirala v šoli Pripovedovalskega varieteja, vsak s svojo izbrano slovensko pravljico in svojskim načinom pripovedovanja.

zBiRALCI zgodb
20. november ob 18.00, Knjižnica Rudnik
Na novembrskem srečanju bomo poslušali zgodbe, ki jih pripovedujejo živali o nas, ljudeh. Na obisk smo povabili same imenitne živalske pripovedovalce: mačka Murra pravljičarja Hoffmana, kuža Flusha pisateljice Virginije, mačka Monika pesnika Kajetana, kuža Hektorja pisatelja Dima, kuža Enza, ki rad dirka po dežju in druge. Nam bodo živalske zgodbe razkrile resnice o ljudeh? Skupino vodi Lucija Magajna.

Življenjska popotovanja: Janez Dovč – Mateja Hana Hočevar
20. november ob 19.00, Knjižnica Jožeta Mazovca
Janez Dovč je harmonikar, skladatelj, producent in diplomirani fizik. Verjetno najaktivnejši glasbenik pri nas je posebej predan slovenski ljudski glasbi. Z zmožnostjo zbliževanja in spretnostjo povezovanja podpira nadarjene glasbenike v okviru glasbene zadruge Celinka. V glasbeno-gledališki predstavi Tesla pa je povezal znanost in glasbo in poudaril pomen notranje tišine in uglašenosti. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Iztok Rodež
20. november ob 19.00, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Nova frekvenca prinaša iskrive pogovore o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših izdaj jazzovske glasbe preteklega leta. Med njimi je tudi kvartet džeZZva, ki so postregli s posnetkom Live From The Hidden Courtyard. Iztok Rodež, kitarist, bo spregovoril o vplivih ljudske in komercialne glasbe, ki ruši umetniške nivoje. Pogovor vodi univ. dipl. muzikologinja in kritičarka Nina Novak, ustanoviteljica portala Jazzetna.
Pogovoru bo sledil koncert kvarteta džeZZva.

Koncert etno jazz kvarteta džeZZva
20. november ob 20.00, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Prekmurski kvartet džeZZva je generacijsko širok, zato so široki tudi vplivi, prisotni v njihovi glasbi, medtem ko imajo posebno vlogo ravnice okolja, od koder izhajajo. Vse to je čutiti v njihovem drugem albumu Live From The Hidden Courtyard, posnetku koncerta, na katerega so vpeli nekaj avtorskih in nekaj priredb ljudskih skladb.

TOREK, 21. NOVEMBER

Nakup psa: uganke in pasti – Mojca Sajovic
21. november ob 18.00, Knjižnica Prežihov Voranc
Velika želja imeti kužka prinaša zelo lepe, pa tudi naporne čase. Pred nakupom velja opozoriti na cel niz stvari, ki jih mora poznati bodoči lastnik, preden se odloči za korak, ki pomeni obvezo za celo pasje življenje. Razjasnili bomo dvome: pes z rodovnikom ali mešanec; nakup psa ali posvojitev; čigava želja je prihod novega družinskega kosmatinca in kako izbrati dobrega vzreditelja.

Šah v knjižnici – Niko Praznik
21. november ob 18.00, Knjižnica Jožeta Mazovca
Vabljeni vsi, ki radi igrate šah na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

Barve Afrike – popotovanje po Zimbabweju – Marko Mole
21. november ob 19.00, Knjižnica Jožeta Mazovca
Letos spomladi sta se z Evo Borin podala v južni del afriške celine, v državo Zimbabwe. Širši javnosti dokaj neznana dežela ju je prijetno presenetila z zanimivo kulinariko, kjer prevladuje bela polenta, s čudovito naravo z značilnimi okroglimi skalami, veličastnimi Viktorijinimi slapovi in prostranimi savanami, ter predvsem z iskreno prijaznimi ljudmi.

SREDA, 22. NOVEMBER

Uspavanke, najmočnejša vez med materjo in otrokom – Katarina Juvančič
22. november ob 10.00, Knjižnica Bežigrad, dvorana
Uspavanke predstavljajo naše prvo srečanje s pesmijo, preko katere se ljudje uglasimo sami s seboj in z drugimi. Dokazano je, da petje nežnih, umirjajočih pesmi blagodejno vpliva na otrokov fizični in kognitivni razvoj ter socializacijo, številne pozitivne učinke pa ima tudi na tisto/ega, ki poje.

Zdravniki v Jurčičevih povestih in romanih – dr. Matjaž Lunaček
22. november ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
V drugi polovici 19. stoletja so se začeli bolj številčno oblikovati slovenski izobraženci, ki so bili poprej redki. Med njimi je bilo tudi nekaj zdravnikov. Ti so imeli tako kot duhovniki neposreden stik s preprostimi ljudmi. Jurčič, ki je bil pozoren na spremembe v družbi, jih je zasebno in literarno opazil. V štirih njegovih delih, ki jih bomo obravnavali, nastopi kar šest zdravnikov. Kljub časovni oddaljenosti 150-ih let so nekateri tedanji problemi še danes aktualni.

Pogovor o uspešnici Jezero in drugih zgodbah – Tadej Golob
22. november ob 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana
Literarni večer s pisateljem, kresnikovim nagrajencem 2010, novinarjem, kolumnistom in alpinistom Tadejem Golobom, avtorjem izjemno uspešne kriminalke Jezero. V knjigi nas avtor suvereno popelje skozi obsežno besedilo, pri čemer mu uspeva, da napetost ne popusti niti za trenutek … Večer je del projekta Literatura v posprodukciji, ki poteka v organizaciji Založbe Goga.

ČETRTEK, 23. NOVEMBER

Pogovor – dr. Urša Zgojznik, Društvo Ekologi brez meja
23. november ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Petnajstega septembra 2018 bo potekala največja družbena akcija na svetu – Svetovni dan čiščenja. Na ta dan se bodo združili milijoni prostovoljcev vsega sveta in skupaj očistili milijone ton odpadkov. Začel se bo ob 10. uri na Novi Zelandiji. Val čiščenja bo sledil soncu skozi 24 časovnih pasov in se končal 34 ur pozneje na Havajih. Tudi slovenci se bomo akciji pridružili in smo s 14 % udeleženih prebivalcev rekorderji med vsemi državami. Pogovor s predsednico društva bo vodil Peter Ribič.

Literarni večer – Boris A. Novak
23. november ob 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana
V tednu, ko praznujejo splošne knjižnice, smo v goste povabili priznanega pesnika, pisatelja, dramatika, urednika in literarnega teoretika Borisa A. Novaka, ki našo knjižnico obiskuje že vrsto let. Z letošnjim prejemnikom Veronikine nagrade, ki jo prejel za svoj obsežen epos Vrata nepovrata, se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Naturopatija in skrb za zdravje – Erika Brajnik
23. november ob 19.30, Knjižnica Škofljica
Na predavanju bomo spoznali, kako opazovati svoje telo, kako ga krepiti z naturopatskimi metodami in kako vzdrževati zdravje. Erika Brajnik je študirala v Italiji, smer Naturopatija, na podružnici švicarske naturopatske fakultete. V Švici je naturopat enakovreden osebnemu zdravniku in z njim sodeluje. Je tudi avtorica dveh knjig: Probiotiki, imunski sistem in rak ter Naturopatski priročnik za samopomoč.

PETEK, 24. NOVEMBER

Angleški bralno – debatni krožek
24. november ob 17.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Pogovarjali se bomo o ljubezni in o bistvu človeškosti v romanu The Ministry of Utmost Happiness. Avtorica Arundhati Roy je prejemnica nagrade Booker in hkrati vnovična nominiranka za to prestižno nagrado za leto 2017.
Skupina je odprta za vsakogar, srečujemo se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

DOGODKI ZA OTROKE

PONEDELJEK, 20. NOVEMBER

Moja igrača – Mojca Bartolič
21. november ob 17.00, Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba
V vedno krajših in hladnejših novembrskih dneh se bomo kratkočasili z zabavno knjigo smešnih obrazov. Obišči Mojčino ustvarjalnico, kjer si jo brez težav izdelaš. Prijave zbiramo v knjižnici, na številki 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Ustvarjalnica izumov – KUD Galerija C.C.U.
21. november ob 17.00, Knjižnica Grba
Z ustvarjalnim izhodiščem knjige Popolni izum bomo spoznali junakinjo knjige in njene podvige ter raziskovali možnosti ustvarjanja s ponovno uporabo in tehnikami recikliranja. Zatem bomo izdelovali svoje izume, ki bodo postali mali uporabni predmeti.

David Litchfield: Medved in klavir
21. november ob 17.00, Knjižnica Otona Župančiča, pravljična soba
Medved v gozdu odkrije nenavadno reč, ki spušča čudne glasove. Niti sanja se mu ne, da je našel zavržen klavir. Ko se po dolgih letih nanj nauči igrati glasbo, se njegovo življenje popolnoma spremeni. Ali bo šel po poti slave v širni svet ali ga bo domotožje prignalo nazaj v domači gozd. In kaj je pomembnejše? Pripoveduje Ida Mlakar Črnič.

TOREK, 21. NOVEMBER

Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel
22. november 2017 ob 17.00, Knjižnica Zadvor
Na delavnici Woods se bomo sprehodili po poteh jesenskega gozda. Interaktivna dogodivščina v angleščini je namenjena otrokom od 3. do 8. leta starosti.

Amuleti – KUD Galerija C.C.U.
22. november ob 17.00, Knjižnica Dobrova
Na ustvarjalni delavnici z Matejo in Simonom bomo s pluto, preobraženo v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja.

Razgibajmo možgane – Barbara Kaiser, Aleksandra Klokočovnik
22. november ob 17.00, Knjižnica Brezovica
Ali je razmišljanje naporno? Lahko je tudi zabavno. Ne verjameš? Igrali se bomo in zabavali. Poslušali hecne zgodbice, kot je tista o volku, ki je plačal trem prašičkom vsakemu sok in še dve žemlji.
Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovica@mklj.si.

ČETRTEK, 23. NOVEMBER

MIŠ – Mala impro šola – Impro
23. november ob 17.00, Knjižnica Bežigrad, dvorana
MIŠ - Mala impro šola je prva vstopna točka v svet improvizacijskega gledališča za osnovnošolce. Na delavnicah se bomo v sproščenem ustvarjalnem okolju igrali različne igre, z njimi pa razvijali gledališke like in uprizarjali čisto nove, še neobstoječe zgodbe. Obenem pa bomo še krepili veščine komunikacije, dela v skupini in premagovali tremo. Vabljeni, da skupaj zajadramo v svet impra! Prijave zbiramo v knjižnici, na 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si

Vzgojnice – Sanje so dovoljene – Maša Uran
23. november, ob 17.00, Knjižnica Šiška
Prisluhnili bomo zgodbici Orel in mali stržek. Zgodbica nam bo dovolila sanjati. Sanje so dovoljene vsem! Sanjajte in potem, kot mali stržek, te sanje skušajte uresničiti. Avtorica pravljice Jane Goodall je antropologinja, primatologinja, ki nam želi približati življenje šimpanzov, pokazati kako spoštovati vsako življenje in spreminjati svet na bolje. Vabljeni otroci od 3. – 6. leta in njihovi starši.

Napovednik

Koledar

« Februar 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri