140-letnica Otona Župančiča

Knjižnica Otona Župančiča je bila leta 1981 poimenovana po slovenskem pesniku, dramatiku, prevajalcu in uredniku Otonu Župančiču. S pesnikovo zapuščino je knjižnica leta 2008 svoj program dejavnosti obogatila z muzejsko vsebino. V sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana je bila odprta Župančičeva spominska zbirka, ki prikazuje umetnikovo življenje in ustvarjanje. Ob 140-letnici njegovega rojstva smo v knjižnici pripravili kulturne dogodke, na katere vas vljudno vabimo. V pritličju knjižnice bo na ogled knjižna razstava njegovih del.

»Jaz bi rad dal narodu umetnost, veliko umetnost, ne vsakdanjega kruha ... To je moja stvar: narediti iz sebe posodo, v katero gre ves svet, nebo in zemlja in vse, kar je, zato da more iz mene ves svet, nebo in zemlja in vse, kar je.« (Iz nedokončanega pisma Ivanu Cankarju, 1909)

Program

Večer z Otonom Župančičem, pogovor
22. januar ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Ob 140-letnici rojstva Otona Župančiča vas vabimo na pogovor z dr. Alenko Župančič, vnukinjo slavnega pesnika ter z dr. Ignacijo Fridl Jarc, ki je v okviru zbirke Velikani slovenske poezije uredila zbirko Izbrane pesmi: Oton Župančič (Mladinka knjiga, 2014) ter pripravila spremno besedo. Pogovor o življenju in ustvarjanju pesnika bo vodila Carmen L. Oven.

Gledališče Bičikleta – Mehurčki, lutkovna predstava
23. januar ob 17. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje
V teh dneh poteka 10. jubilejni festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Letošnja tema festivala je poezija, zato bomo na današnji uri pravljic uživali ob poslušanju otroških pesmic Otona Župančiča, katerega 140-letnico rojstva praznujemo prav na današnji dan. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava Mehurčki otrokom približa nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča. Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 3. leta dalje. Igra Brigita Leban.

Strokovno vodenje po Župančičevi spominski zbirki
23. januar ob 18.30, Knjižnica Otona Župančiča, pritličje
Vabimo vas na strokovno vodenje po spominski zbirki Otona Župančiča, stalni razstavi Mestnega muzeja Ljubljana v pritličju knjižnice. Po razstavi vas bosta popeljali Ana Pokrajac Iskra, višja kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana in nekdanja kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana Dragica Trobec Zadnik.

Koncert tria Boštjan Soklič, Vid Sark, Urška Kranjc
23. januar ob 20. uri, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Boštjan Soklič je avtor, kitarist in pevec, ki je uglasbil 30 pesmic iz zbirke Otona Župančiča, Mehurčki. Mehurčki so široka paleta zvokov in glasbenih domislic, ki se tako kot Župančičeva otroška poezija trudijo krepiti in vzdrževati tako nestanovitne vezi med otroki in odraslimi. Oton Župančič je kratke poetične utrinke posvetil svojemu naraščaju, Boštjan Soklič s pomočjo Vida Sarka (flavta, akustična bas kitara, glas) in Urške Kranjc (tolkala, glas, ples), pa se je potrudil to formulo prenesti še na glasbeno področje.

Župančičev kalejdoskop – pripovedovalski večer
24. januar ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Vodnikovih 9 je pripovedovalska skupina, ki se je oblikovala pod mentorstvom pripovedovalskega Varieteja. Sedaj samostojno raziskujejo svet pravljic in pripovedništva. Prek kolaža raznovrstnih zgodb se bodo sprehodili skozi življenje in dela Otona Župančiča, enega od ključnih umetnikov in kulturnih delavcev prve polovice 20. stoletja na Slovenskem.

Napovednik

Koledar

« Januar 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

thl

pionirska

BZ-logo