Ivan Cankar

Letos praznujemo stoto obletnico smrti velikega slovenskega literarnega umetnika, pisatelja in dramatika Ivana Cankarja, zato v Mestni knjižnici Ljubljana velik del kulturnih dogodkov namenjamo prav njemu. Prijazno vabljeni!

Lahko bi hodil brez roke, brez očesa, da celo brez nosa bi se dalo živeti ... A kadar človek nima prepričanja, tedaj je samo še senca brez telesa, knjiga brez vsebine ...

(O človeku, ki je izgubil prepričanje)

 

 

Program

Ena knjižnica – ena knjiga
Ena knjižnica – ena knjiga v središče postavlja Cankarjev roman Tujci. V knjižnicah bomo prirejali dogodke, ki bodo roman Tujci osvetljevali z različnih zornih kotov in aktualizirali njegovo sporočilnost. Roman ponuja izhodišče za pogovore in problematiziranje številnih tem, kot so: družbena izobčenost, upor tradiciji, oblastem, nesprejetost zaradi nekonvencionalnega razmišljanja, novih idej, prodor novih spoznanj, položaj umetnika v družbi, analiza narodove zavesti, generacijski roman na Slovenskem, odnos do mesta v literaturi, literatura kot polje družbenega diskurza. Projekt Ena knjižnica – ena knjiga spodbuja istočasno branj enega Cankarjevega dela, s poglobljenim spoznavanjem avtorja in dela. Potekal bo od 15. oktobra do 20. novembra v ljubljanskih knjižnicah.

Noč in dan s Cankarjem
V Slovanski knjižnici bomo počastili obletnico z enodnevnim javnim branjem pisateljevih del. Na nepretrgano javno branje, ki bo 24 ur potekalo v veliki čitalnici Slovanske knjižnice, bomo povabili sto bralcev: slovenske pisatelje, pesnike, politike, prevajalce, igralce, profesorje, učitelje, študente in vse, ki so jim Cankarjeva dela pri srcu. Brali bomo od 16. do 17. novembra v Slovanski knjižnici. V času branja bo v mali čitalnici na ogled projekcija dveh filmov: kratki dokumentarni film Ivan Cankar, filmski biografski esej (1949), režiserja in scenarista Borisa Režka in kratki igrani film Podobe iz sanj (1966), scenarista in režiserja Vojka Duletiča.

Pogovorni večeri

Pohujšanje v dolini šentflorjanski – PRESTAVLJENO NA OKTOBER
Pogovorni večer z enim izmed najvidnejših slovenskih gledaliških režiserjev Eduardom Milerjem o nedavni premieri velike slovenske koprodukcije (SNG Drama, CD in MGL) Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski. Režiser bo spregovoril o aktualnosti Cankarjevih dramskih besedil v kontekstu sodobne slovenske družbene in politične stvarnost ter o stanju slovenskega gledališča in njegovem mestu v evropskem gledališkem prostoru. Pogovor bo potekal 24. maja ob 20.00 v Trubarjevi hiši literature.

Šopek Cankarjev pisem iz Slovenskih Goric na Rožnik
Po več kot sedmih desetletjih je v novem ponatisu zaživela bibliofilska knjiga Šopek Cankarjevih pisem iz Slovenskih goric na Rožnik, ki je zaradi svoje neposrednosti in literarne neobremenjenosti dragoceno pričevanje o Cankarjevi vsakdanji bivanjski podobi. Jubilejno knjigo dopolnjujejo novi podatki, komentarji in slikovno gradivo, ki jih je zbral dr. Mihael Glavan. Pogovor o knjigi bo vodila Sonja Pirman 30. maja ob 19.30 v Knjižnici Škofljica.

Cankar in ženske
Ob branju del Ivana Cankarja se zdi, da je žensko razklal na dva pola, med seboj ločena in nezdružljiva. Žensko je opisoval kot trpečo in požrtvovalno mater, katero je v skladu s svojimi pričakovanji vgradil v mit oziroma jo je demitologiziral v žensko, ki s svojo telesnostjo uničuje moške. O Cankarjevem zapletenem in kompleksnem odnosu do žensk se bodo s pesnico in pisateljico Meto Kušar pogovarjale ddr. Marija Stanonik, dr. Katja Mihurko Poniž in dr. Ignacija Fridl Jarc 25. oktobra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Dva največja ali kdo je bil Ivan Cankar?
Zanimivo je razmišljati, kako je Ivan Cankar o Slovencih povedal toliko stvari, ki še danes držijo. Ali nam je neugodno, ko ga beremo, ali sebe izvzamemo iz njegovih ocen? Nas spravlja v slabo voljo? V čem je naš največji pisatelj in dramatik tako drugačen od našega največjega pesnika? Pogovor z gosti: dr. Vesno Vuk Godina, dr. Matjažem Lunačkom, dr. Borutom Škodlarjem bo vodila Meta Kušar.
8. novembra ob 18.00 v dvorani Knjižnici Otona Župančiča.

Predavanja

Cankarjev čas
V naprednejšem delu slovenskega izobraženstva, zlasti med mladino, je pojav delavskega razreda ob koncu 19. stoletja povzročil hrepenenje po nečem drugem in boljšem, hrepenenje, ki je našlo svoje najpomembnejše umetniške izpovedovalce v krogu »slovenske moderne«. Zgodovinski in socialni oris Cankarjevega časa bo predstavila mag. Tatjana Rozman, 15. oktobra ob 18.00, v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

O Ivanu Cankarju
Gostili bomo literarno zgodovinarko in religiologinjo, poznavalko Ivana Cankarja, dr. Ireno Avsenik Nabergoj. Predavanje bo 22. oktobra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Vse je zapisano v Cankarju
Ddr. Igor Grdina bo tematiziral avtobiografske izjave v posameznih Cankarjevih delih, ki se kažejo kot ključ za razumevanje njegove umetnosti. Predavanje bo 23. oktobra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Cankarjeva Erotika in sodobniki. Kaj pa mi?
Edina Cankarjeva pesniška zbirka je s svojo neposrednostjo eksplodirala v samozadostnem slovenskem okolju na prelomu stoletij. Kaj tako novega in provokativnega je prinesla v pojmovanju poezije, ljubezni ter socialnih odnosov, da je še dolgo potem, ko so se strasti umirile, veljala za nebodigatreba Cankarjevega opusa? In katera občutja, predvsem v ljubezni, imamo lahko za svoja še danes, po 120 letih nam bo predstavil Janez Sedej. Predavanje bo 5. novembra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Predstave:

Francka se ne rodi, ampak to postane
Predstava se bo odvijala v dveh vzporednih segmentih. V prvem bomo spremljali Ivana Cankarja, ki sedi v svoji sobi in piše zbirko črtic, v drugem pa izseke iz literarnega dela, ki ga avtor ustvarja. Vez med realnim dogajanjem in literarnim ustvarjanjem predstavlja Cankarjeva mati kot lik iz resničnega življenja, ki se pojavlja v Ivanovi sobi in hkrati kot literarni lik v njegovih črticah – impresija in plod njegove domišljije. Nastopajo člani ImproAteljeja: Olivija Grafenauer, Katarina Veselko, Sara Šoukal, Mistral Majer, Maja Predalič, Urša Strehar Benčina, Teja Bitenc, Eva Jus. Predstava bo 17. marca ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature.

Sedem dni zapora
Ivan Cankar je bil po izbruhu vojne večkrat aretiran zaradi suma širjenja protidržavnega govora. Obsojen je bil na sedem dni zapora in kazen odslužil na Ljubljanskem gradu, kjer je naletel na zanimivo skupnost jetnikov, med katerimi je našel somišljenike v učitelju, slikarju, pedagogu, novinarju in drugih javnih delavcih. Nastopata člana ImproAteljeja: Sara Šoukal in Peter Frankl. Predstava bo 21. aprila ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature.

Cankar
O univerzalnosti Cankarjevih zgodb, priča dejstvo, da kljub letom, ki so pretekla od prvih uprizoritev, njegove drame nikoli ne zastarajo in vedno znova najdejo sveže interpretacije v gledališčih. Improvizatorji bodo iskali nove zgodbe navdahnjene s Cankarjevimi dramami. Nastopajo člani ImproAteljeja: Katja Brezovar, Žan Sterle, Kristjan Kolar, Tim Kern, Eva Nanut, Urban Kavčič, David Kristan, Žiga Regina. Predstava bo 19. maja ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature.

Razstava Cankarjevih slik
Cankar je bil slikar, ki je podobe ustvarjal z besedami. Slikal je tako žive in dramatične pokrajine ter portrete, da jih lahko opazujemo znova in znova, pri tem pa vsakič odkrijemo nov odtenek, ki smo ga prej spregledali. Poglobili se bomo v Cankarjeve podobe ter pred občinstvom vizualizirali in oživili nekatere najpogostejše Cankarjeve motive. Nastopajo člani ImproAteljeja: Andraž Gartner (glasbenik), Miša Mahnič, Vid Sodnik, Tomaž Lapajne Dekleva. Predstava bo 9. junija ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature.

Cankarjeve črtice
Opisi družbenih odnosov in občutij, ki jih je Ivan Cankar ustvaril pred več kot sto leti so še vedno aktualni. Njegovo kratko prozo bomo uprizorili v kratkih veselo-trpkih prizorih in raziskovali ali smo se Slovenci v stotih letih sploh kaj spremenili? Spustite se z Mišo Mahnič, Tomažem Lapajnetom Deklevo, Vidom Sodnikom in Andražem Gartnerjem po klancu do domače izbe, kjer čaka mati s skodelico kave in peharjem suhih hrušk. Predstava bo 24. oktobra ob 18.00 v mediateki Knjižnice Otona Župančiča.

Koncert

Tantadruj
Glasbena skupina Tantadruj ustvarja lastno glasbo na besedila iz domače in svetovne pesniške zakladnice in na pesmi Boštjana Sokliča, ki je eden od nosilcev t. i. slovenskega ljudskega melosa v sodobni podobi. Z besedili in glasbo se bomo sprehodili med predstavniki slovenske moderne. Koncert bo 23. oktobra ob 20.00, v Knjižnici Otona Župančiča.

Projekcije filmov

Na klancu
Ljudje s klanca že vnaprej poznajo svojo usodo. Obsojeni so na siromaštvo in propad, kar se pokaže v Franckini življenjski usodi. Gre za vztrajno in skoraj do skrajnosti stopnjevano trpljenje dekleta, ki nikoli ne more doseči svojega cilja, njeno neuresničeno hrepenenje in nazadnje njen konec. Lepši in pravičnejši svet ji je povsem nedosegljiv. Film Na klancu je 1971 režiral Vojko Duletič. (Filmski studio Viba film Ljubljana, 1 ura 37 min). Film bo predvajan 26. oktobra ob 16.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Idealist
Idealist je slovenski dramski film, posnet po Cankarjevem romanu Martin Kačur. Na Puljskem filmskem festivalu je prejel veliko zlato areno na najboljši film ter zlati areni za moško vlogo (Radko Polič) in žensko vlogo (Milena Zupančič). Prikazan je bil tudi v tekmovalnem programu Moskovskega filmskega festivala, kjer je Milena Zupančič osvojila nagrado za najboljšo žensko vlogo. Film je posnel režiser Igor Pretnar leta 1976. (Filmski studio Viba film Ljubljana, 1 ura 37 min). Film bo predvajan 26. oktobra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča.

Razstave

Utrinki iz življenja
Na razstavi bodo predstavljene tiste zgodbe in osebe, ki so pomembno zaznamovale pisateljevo življenje: bivanje na Dunaju in njegov vpliv na avtorjevo ustvarjalnost, mati Neža in njej posvečeni literarni spomenik roman Na klancu, založnik in prijatelj Lavoslav Schwentner, socialistično gibanje in Cankarjevo politično udejstvovanje ter bivanje in ustvarjanje na Rožniku v Ljubljani. Razstava bo na ogled od 1. marca do 10. maja v Knjižnici Ig.

Velikan s Klanca
Avtorskih fotografije so nastale z namenom ujeti aktualno in živo dediščino našega velikega umetnika. Posnete so bile na Vrhniki, kraju njegove mladosti ter ob spomenikih, kulturnih ustanovah in ulicah, ki nosijo njegovo ime. Avtorica razstavljenih fotografij je Binca Lomšek, slikarka, fotografinja in pesnica.
Otvoritev razstave bo 4. maja ob 18.00, na ogled bo do 1. junija v Knjižnici Prežihovega Voranca.

Ivan Cankar v prevodih
Na razstavi, ki bo postavljena na stopnišču knjižnice, bomo predstavili Cankarjeva dela prevedena v tuje jezike. Avtor razstave je knjižničar Amer Hajdarpašić. Razstava bo na ogled od 7. do 31. maja v Knjižnici Bežigrad.

Mi vsi smo Jernej – Damijan Stepančič
Razstava ilustracij Damijana Stepančiča iz knjige Ivana Cankarja Hlapec Jernej in njegova pravica. Damijan Stepančič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo. Ilustracija mu omogoča, da skozi svoje risbe pripoveduje zgodbe in uresničuje svoje drzne vizualne in likovne zamisli. Je dobitnik številnih priznanj in nagrad. Razstava je posvečena stoti obletnici smrti Ivana Cankarja. Razstava bo na ogled od 7. do 31. maja v Knjižnici Šiška in od 1. do 31. oktobra v Knjižnici Prežihov Voranc.

Napovednik

Koledar

« Maj 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

thl

pionirska

BZ-logo