Evropski teden mobilnosti

V času od 16. do 22. septembra 2018 poteka Evropski teden mobilnosti, v katerega je vključena tudi Mestna občina Ljubljana ter prek 70 drugih slovenskih občin. Tudi v Mestni knjižnici Ljubljana smo naklonjeni ideji trajnostne mobilnosti in med zaposlenimi spodbujamo uporabo javnega prevoza ter koles in skirojev za pot v službo. V Tednu mobilnosti bomo pripravili v ta namen poseben program, na katere vas prijazno vabimo.

Program Evropskega tedna mobilnosti v MKL

Predavanje: Nordijska hoja ni le hoja s palicami – Blaž Kavčič
17. september ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, dvorana
Na predavanju bomo spoznali varno in učinkovito obliko rekreacije, kjer se med gibanjem aktivno vključujejo tudi mišice zgornjega dela telesa in trupa. Odrivanje z rokami in daljši korak omogočata skoraj 30 % večjo porabo energije v primerjavi z običajno hojo. Opora palic poskrbi za boljše ravnotežje in večjo varnost pri vadbi ter omogoča, da se teža razporedi tudi na zgornji del telesa, kar delno razbremeni sklepe na spodnjih okončinah.

Potopisno predavanje: Reinhold Messner in njegovi gradovi ter muzeji – Brane Ternovšek
17. september 2018 ob 19: uri, Knjižnica Zalog
Celodnevno druženje z legendarnim alpinistom, raziskovalcem, popotnikom in pisateljem na njegovem domu, gradu Juval na južnem Tirolskem, ter ogled še dveh njegovih gradov – muzejev: Firmian v Bolzanu in Ripa v Brunicu.

Potopisno predavanje: 200 kilometrov do Triglava – Manca Čujež
19. september ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, dvorana
Potopisno zgodbo je spisalo ducat planincev s ciljem peš odrajžati iz domače Gorice pri Slivnici na najvišji vrh Slovenije s počastitvijo 30 let Planinskega društva Slivnica pri Celju. Od smeha razbolele trebušne in od hoje goreče mišice na nogah, vremenska mavrica od vročinskega vala do snega, sohodci po posameznih etapah ... to je bila pot prijateljske druščine.

Literatura: Literarni sprehodi po Ljubljani – Ida Mlakar
Literarni sprehodi so pripravljeni za zaključene in napovedane skupine otrok ter njihove spremljevalce. Knjižničarka jim predstavi znamenite ustvarjalce z obeležji v središču mesta, med sprehodom se seznanijo z različnimi kulturnimi ustanovami in njihovim delom, ob tem pa poslušajo branje poezije, rešujejo uganke in prisluhnejo ljubljanskim pravljicam. V času EU tedna mobilnosti bomo izvedli devet že dogovorjenih sprehodov za vrtčevske in šolske skupine. Za dodatne sprehode in informacije pišite na: literarni.sprehodi@mklj.si.

Zaključek poletnega branja: Dan za Poletavce in NajPoletavce
21. september ob 17. uri, Ploščad Kozolec
Že tradicionalni septembrski Dan za Poletavce in NajPoletavce se bo odvil v popoldanskih in večernih urah v parku v središču mesta. Otroke bo kot vsako leto pričakala vrsta dejavnosti, letošnja tema so živali. Od možnosti ogleda in dotika pravih pravcatih domačih in eksotičnih živali bodo otroci in njihovi starši na delavnicah ter v igralnici in bralnici spoznavali čudoviti živalski svet. Vabljeni vsi mladi bralci, ki ste oddali svoje bralne sezname, kot tudi vsi ostali otroci in družine, ki bi radi preživeli prijeten popoldan na mestni ploščadi.

Promocija branja in gibanja: Bibliokolo
22. september od 10. do 13. ure, ulice v središču mesta
Po ulicah mestnega središča bomo z Bibliokolesom MKL promovirali branje in mestno kolesarjenje. Podarjali bomo knjige mimoidočim ter jih seznanjali z dejavnostmi naših knjižnic v mestnih in primestnih občinah.

Napovednik

Koledar

« Julij 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

thl

pionirska

BZ-logo