Cikel predavanj Kriza svobode z dr. Borutom Ošlajem

V ciklu predavanj Kriza svobode bomo govorili o moralnih in etičnih zagatah sodobnega sveta. Kako točno razumemo zvezo temeljnih pojmov človeka, njegove svobode in sveta v sodobni zahodni družbi? Predaval bo dr. Borut Ošlaj, redni profesor za filozofsko antropologijo na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Program

O svobodi 
2. 10. 2018 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča
Svoboda sodi v najožji nabor ključnih pojmov zahodne civilizacije. Njeno vsakokratno (ne)razumevanje in (ne)udejanjanje imata pomembne učinke na politično, socialno, etično, znanstveno, religiozno in ne nazadnje tudi na gospodarsko življenje. Toda svoboda izvorno ni niti politični, niti etični, še manj religiozni ali gospodarski pojem; svoboda je specifično antropološko določilo človeka v njegovi človeškosti in možni človečnosti, določa ga v tem, kako človek je in v tem, kako bi želeli, da bi bil.

O naravi etike 
27. 11. 2018 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča
Kaj ima etika opraviti z naravo in njeno evolucijo, kaj in koliko s svobodo in kulturo? Iz razpetosti etike med naravo in kulturo, iz njenega nihanja med nujnostjo in svobodo izvirajo ne le njena problematičnost in enigmatičnost, temveč tudi njena sublimnost. Na področju etike zato ni preprostih odgovorov, ni nič tako, kot se zdi: v naših dejanjih smo lahko moralni, ne da bi bili hkrati etični, in lahko smo etični, ne da bi bili moralni. Tretje možnosti ni oz. so le kombinacije prvih dveh.

O etiki narave
10. 12. 2018 ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča
Postalo je nedvomno: usodna bitka za preživetje človeštva se čedalje intenzivneje odvija na bojiščih narave in z njenimi sredstvi. Mar to naznanja dokončni poraz človekove svobode, njegovih etičnih orodij in veščin ali nemara celo uničenje človeštva? Zdi se, da je odisejada človekove svobode dosegla tisti krizni vrh, ki ga sama ne bo mogla več razrešiti. Edini možni rešitelj človeštva se paradoksno skriva v njegovem največjem, stoletja vzdrževanem sovražniku, s katerim to bitko vodi: v naravi sami. Vemo kaj to pomeni?

Napovednik

Koledar

« September 2018 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

thl

pionirska

BZ-logo