Evropsko leto kulturne dediščine – oktober

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe, v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših vasi in mest. Bogata bera dediščine nas vabi v splošne knjižnice, muzeje in galerije, vse do arheoloških najdišč. Dediščina pa niso le najdbe, dolgočasni zidovi in zaprašena umetnost, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi in filmov, ki jih gledamo. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti. Zahvaljujoč tehnološkemu razvoju in internetu je danes bolj dostopna kot kdaj koli prej. Leto 2018 bo evropsko leto kulturne dediščine, leto najrazličnejših dogodkov in projektov, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti. Pridružite se nam pri njegovem praznovanju.

 

Predstavitve knjig

Stolp točajev z Ostrovice v Šinkovem Turnu – Jurij Šilc
2. oktober ob 19.30, Knjižnica Vodice
Že tretja knjižica v zbirki Sledi preteklosti, ki jo izdaja Kulturno prosvetno društvo Šinkov Turn, išče odgovor na vprašanje, kdo je graditelj in lastnik prve stavbe, po kateri se vas Šinkov Turn imenuje. So bili to točaji z Ostrovice ali se je morda Valvazor za nastanek imena kraja zmotil?

Manifest za evropski preporod – Alain de Benoist Čop 
29. oktober ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Alain de Benoist velja za glavnega predstavnika Nouvelle droite (nove desnice), ki je bila ustanovljena kot šola mišljenja leta 1968 in podpira ideje levega in desnega političnega prostora. Benoist je kritik neoliberalizma, globalizma, svobodnega trga in egalitarizma. O knjigi bo predaval hrvaško-ameriški pisatelj, publicist, prevajalec in nekdanji diplomat ter profesor Tomislav Sunić.

Predavanja

Goethe: mojster literature, poet življenja – dr. Irena Samide Čop
4. oktober ob 18.00, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Johann Wolfgang Goethe, za mnoge »zadnji klasik Evrope« in zadnji veliki univerzalni genij. Goethejev čas sega od ihtavega, strastno čutečega viharništva zadnjih desetletij osemnajstega stoletja do žlahtne, vrhunske klasike, oplojene z evropsko romantiko. Predavanje pripravljamo ob začetku projekta »Bücher über die man spricht/Knjige o katerih se govori« pod pokroviteljstvom Goethe instituta. V Knjižnici Otona Župančiča so na oddelku za tujejezično leposlovje, v kotičku Goethe Instituta, na voljo aktualne in popularne knjige v nemškem jeziku ter izvodi nemškega časopisa Focus, ki dopolnjujejo že obstoječo ponudbo gradiva v nemškem jeziku.

Ljubljana v gibljivih slikah: sprehod po Ljubljanskih gostilnah – Barbara Pečnik
23. oktober ob 19.00, Slovanska knjižnica, dvorana
Na zadnjem letošnjem večeru iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah bomo v ospredje postavili ljubljansko gostinstvo. Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija, na katerih je ujet utrip življenja Ljubljane v nekaterih njenih gostiščih v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Nato se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju Barbare Pečnik, ki bo spregovorila o ljubljanskih gostilnah, gostilničarjih, pravilih obnašanja, bontonu in vlogi žensk v takratnem času.

Pomanjkanje drobiža med I. svetovno vojno – Vitomir Čop
30. oktober ob 19.30, Knjižnica Vodice
Tokrat smo v sklopu predavanj ob 100-letnici konca I. sv. vojne medse povabili priznanega numizmatika Vitomirja Čopa, ki pravi: »V kriznih časih si lahko v žepu imel bankovec, da bi pri peku kupil ves kruh s polic, nisi pa imel drobiža za žemljico«. Zakaj je primanjkovalo drobiža? Zakaj so trgali bankovce in namesto denarja uporabljali znamke?

Glasba, film in gledališče

Prišla bo pomlad – Marija Čeh
11. oktober ob 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana
Na srečanju bomo obudili prepevanje slovenskih ljudskih pesmi, spodbujali medgeneracijsko druženje ter obenem ohranjali svojo kulturno dediščino. Srečanja potekajo ob četrtkih, enkrat mesečno. Vabljeni vsi – tako otroci kot odrasli – saj »kdor poje, slabo ne misli«.

Ustvarjalne delavnice

Venčki za praznični čas – Simona Prednik Planteu
30. november ob 17:00, Knjižnica Fužine
Pred prvo adventno nedeljo si bomo na delavnici izdelali osnovo za venček in ga oblikovali iz naravnih materialov, kot so različne zelene vejice, mah, storži, želod in ostalo okrasje … Izdelali bomo prostoru in možnostim primeren adventni venec po vašem okusu, ki bo pričaral praznično vzdušje.

Gorenjske vezenine s križci – Tanja Jankovič
8. november ob 17:00, Knjižnica Fužine
Motivika gorenjskih vezenin s križci se kaže v stiliziranih oblikah iz rastlinskega sveta (cvetovi, popki, listi, plodovi), najpogostejši je motiv stiliziranega gorenjskega nageljna – in to od najmanjšega klinčka s štirimi cvetnimi lističi do najrazkošnejšega cveta.

Razstave

Netopirji – skrivnostni Ljubljančani – Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev
10. september‒26. oktober, Knjižnica dr. France Škerl
Netopirji so zaradi svojega načina življenja od nekdaj navdih za vraže in pripovedke, ljudje pa do njih pogosto gojijo negativen odnos. Z razstavo želimo razbiti predsodke o netopirjih ter poudariti njihov pomen in ogroženost v okolju. Izvedeli boste , kje v mestu se netopirji skrivajo in kako ravnati, če se z njimi pobližje srečate.

Svet češke književnosti skozi prevode Zdenke Škerlj Jerman
12. september–5. november, Slovanska knjižnica, 2. nadstropje
Razstava predstavlja prevajalko Zdenko Škerlj Jerman, ki je v svojem petdesetletnem delovanju v slovenski prostor prenesla neizčrpno število čeških pisateljev. Razstavo so pripravili: Oddelek za slavistiko (FF Ljubljana), Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana. Projekt je podprlo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani.Kekec na filmskem platnu – Helena Marolt (EU leto kulturne dediščine)

Kekec na filmskem platnu – Helena Marolt
17. september–26. oktober, Knjižnica Glinškova ploščad
Kekec je slovenski literarni lik in junak, ki ga je leta 1918 ustvaril pisatelj Josip Vandot. Ob visoki obletnici vabljeni k ogledu razstave o filmski trilogiji režiserja Jožeta Galeta. Filmi Kekec, Srečno, Kekec in Kekčeve ukane še danes sodijo med najbolj priljubljene mladinske filme v slovenski in jugoslovanski kinematografiji.

Dr. Valentin Zarnik, oče slovenskih taborov
1. oktober–5. november, Slovanska knjižnica, preddverje
Dr. Valentin Zarnik, narodni buditelj, pisatelj in politik se je iz revne družine povzpel do ene izmed najvidnejših osebnosti v slovenskem javnem življenju 19. stol. Da je lahko politično deloval v prid svojega naroda, je odklonil ponujeni profesorski mesti v Padovi in Zagrebu in se zadovoljil s službo odvetniškega pripravnika. Razstavo sta pripravili Slovanska knjižnica in Knjižnica Vodice.

Napovednik

Koledar

« Junij 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

thl

pionirska

BZ-logo