Domfest – 5. festival domoznanstva

V petek, 19. 10. 2018, bo v Knjižnici Otona Župančiča potekal 5. festival domoznanstva, posvet domoznanskih knjižničarjev Domfest z naslovom Domoznanstvo v lokalni skupnosti – prostor sinergije in sodelovanja.

Knjižnične zbirke o domačem kraju postajajo del tesno povezane in globalno dostopne mreže informacij, domoznanska dejavnost pa paradni konj komunikacije z okoljem, promocije sodobne knjižnice in tudi močan element zagovorništva knjižnice pri uporabnikih in financerjih. Naše zbirke pa pogosto niso popolne in nekateri dokumenti, ki so tematsko povezani, pripadajo tako zbirkam knjižnic kot tudi arhivov, muzejev in raznih društev, zlasti v večjih urbanih središčih. Strokovnjaku, ki bi rad pridobil celovito sliko dogajanja ali uporabniku, ki ga zanima določena domoznanska tema, je zato pogosto potrebno obiskati zbirke več različnih ustanov, da bi se dokopal do celovite domoznanske slike.

Ali lahko različne ustanove kot tudi društva, založniki in drugi deležniki med seboj sodelujemo, se podpiramo in strokovno oplajamo, zlasti morda v okolju sodobne informacijske tehnologije ali tudi kako drugače? Kako uspešno poteka sodelovanje knjižnic in njihovih domoznanskih oddelkov z drugimi deležniki v lokalni skupnosti na splošno ter z ustanovami, ki hranijo premično kulturno dediščino? Kakšni so primeri sodelovanja in povezovanja, na kakšne težave velja opozoriti? Na ta in druga vprašanja bomo poskušali najti odgovore na letošnjem Domfestu. 

Posebnost letošnjega Domfesta je tudi to, da bo v prvem delu posveta Zveza bibliotekarskih društev (ZBDS) prvič podelila Goropevškove nagrade za izjemne uspehe na področju domoznanstva in kulturne dediščine.

Napovednik

Koledar

« Junij 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

thl

pionirska

BZ-logo