Natečaj Branju prijazna občina za leto 2019

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije letos že tretjič razpisuje natečaj za naziv Branju prijazna občina, ki poteka od Prešerna do Prešerna, od 8. februarja do 3. decembra 2019. Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture.

Projekt je uspešno spodbudil občine, do sedaj jih je naziv pridobilo že 28, da so bolj aktivne pri sprejemanju programov in izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. Dobre prakse bodo občine, ki so pridobile naziv, predstavile 25. marca 2019 na Ministrstvu za kulturo RS, kjer bodo zainteresirane občine pridobile tudi dodatne informacije za pripravo uspešne prijave na natečaj v letu 2019. Od občin, v katerih deluje Mestna knjižnica Ljubljana, so naziv že prejele Mestna občina Ljubljana, Občina Medvode ter Občina Velike Lašče.

S projektom Branju prijazna občina želijo splošne knjižnice, ki so že zaradi narave svojega poslanstva najpomembnejši akterji na področju branja, bralne kulture in bralne pismenosti, v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo pokazati široko družbeno odgovornost do branja kot vrednote in spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za izboljšanje in razvoj bralne kulture.

Glavni cilji projekta

  • uveljaviti pozitivno javno podobo branja;
  • izboljšati zavest o pomenu branja;
  • spodbujati programe ter projekte promocije branja.

Pisana beseda je kot glasba. Pričara podobe, ljudi, svetove, lahko nas odnese drugam, lahko druge pripelje k nam, zajame nas v svoje zgodbe, zasanja nas, razburi, poučuje, tolaži in vznemirja. Zgodb in znanj, ki se skrivajo v knjigah, brez nas ni. Umrejo, če knjige – iz papirnatih listov in trdih platnic ali tiste s svetlečega elektronskega ekrana – ne odpremo. In brez njih smo manj živi tudi mi. (Mojca Širok, ambasadorka letošnjega natečaja Branju prijazna občina)

Napovednik

Koledar

« Julij 2019 »
Po To Sr Če Pe So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

thl

pionirska

BZ-logo