Dan Mestne knjižnice Ljubljana

Ob dnevu odprtih vrat vabimo vse Ljubljančanke in Ljubljančane na celodnevno druženje v Knjižnico Otona Župančiča. Pridite v četrtek, 6. junija, med 9. in 21. uro na skupno praznovanje in predstavitev naših dejavnosti!

9.00–11.30 pasaža
Literarni sprehod po Ljubljani, vrtec na obisku – ŽE ZASEDENO!
V sproščenem vzdušju, ki ga ponuja sprehod po stari Ljubljani, ob hkratnem ogledu kulturnih spomenikov in kulturnih ustanov izvajamo uro pravljic izven prostorov knjižnice in oživimo poti Ljubljane na poseben in pravljičen način. Primerno za vrtčevske otroke in osnovnošolce prve triade. Prijava literarni.sprehodi@mklj.si.

10.00–12.00 pasaža
Postoj! Zapoj! Ljudsko ..., delavnica
Še veste, kaj je to ljudsko petje? Ljudske pesmi se pojejo ob vsaki priložnosti, ob delu, veselju in žalosti. Zapoje si lahko vsak, si pri delu daje ritem. S tem si olajša korak in si vnese veselje v vsakdan. Slovenska pesem je del naše kulturne dediščine, ki je sicer v večini zapisana, vendar je potrebno peti, da ostane živa. Postojte in zapojte, pridružite se nam ob pesmi ali dveh, saj s prepevanjem ohranjamo slovensko besedo in misel. »Kdor poje, slabo ne misli«!

10.00–12.00 učilnica, mediateka
Izdelovanje afriškega nakita, delavnica
Na junijski delavnici nakita bomo ustvarjalke izdelale uhane ali zapestnico z afriškim pridihom. Uporabile bomo žico in steklene perlice različnih barv. Ravno prav za prihajajoči poletni čas. Tiste, ki rade izdelujete nakit, pa ga same ne nosite, boste lahko z izdelkom obdarile drago osebo.

10.00 pritličje
Bralni krog, bralna skupina
Na našem junijskem srečanju bomo predstavili knjige, ki nam bodo prišle prav v času dopustov in poletne sprostitve. Med njimi bodo tudi nominiranci za letošnjega Kresnika. Srečanje vodi Darja Bolka.

10.00–20.00 galerija, pritličje
Igrive poteze, igranje namiznih iger
Bi se preizkusili v igranju sodobnih namiznih iger? Bi želeli kvalitetno preživeti čas v družbi igrivih soigralcev? Igranje iger spodbuja zanimive odločitve, kreativno razmišljanje, sproščeno komunikacijo in zabavne odzive. Na dan MKL bomo spoznali in se preizkusili v igranju najbolj zanimivih sodobnih iger (Ticket to ride, Pandemic, Azul…). Igrivi bomo od 10. ure naprej, v prostorih kavarne (pritličje).

10.00–14.00 rač. učilnica, 1. nadstropje
3D skeniranje in 3D pisalo, delavnica
Na delavnici bomo ustvarjali tridimenzionalne selfije s pomočjo 3D skenerja in se prepustili kreativnosti s pomočjo 3D pisal.

10.00–11.30 pravljična soba, 2. nadstropje
PoVEZana. Uspavanke: najmočnejša vez med matero in otrokom, delavnica
Uspavanke predstavljajo naše prvo srečanje s pesmijo, preko katere se ljudje uglasimo sami s seboj in z drugimi. O tem bo podrobneje spregovorila raziskovalka uspavank, antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič. Pokukali bomo tudi v zakladnico slovenskih uspavank, se spomnili že pozabljenih in izkusili blagodejne učinke, ki jih prinaša njihovo petje. Primerno za družine z dojenčki in malčki.

10.00–20.00 2. nadstropje
Robinzonijada, reševanje kviza
Poišči odgovore na vprašanja in si pri tem pomagaj s knjigami in računalnikom v knjižnici. Preko nalog spoznaj številne virtualne vire, knjižnično postavitev, katalog Cobiss in njegovo uporabo, spoznaj domačo spletno stran MKL ter z reševanjem vprašanj širi svoje znanje in splošno razgledanost. Naloge za robinzonke in robinzone niso težke, zato ti bo reševanje v veselje in izziv.

11.00 pritličje
Vodstvo po zbirki – Župančičeva spominska soba, ogled
Vodi kustos MGML, zbor udeležencev: pritličje pri vhodu.

12.00–18.00 pasaža
DJ FrankieManeroBrooklynNY, glasba
Izkušeni ljubljanski DJ bo skrbel za ritem, atmosfero in pozitivne vibracije.

12.00–13.00 pasaža
Pasji poklici, oddelek za šolanje službenih psov, predstavitev
Psi so že tisočletja naši sopotniki. Večinoma jih imamo za hišne ljubljenčke, vendar pa so se iz sodelovanja med nami razvili različni poklici in dejavnosti. Na dnevu MKL bodo z nami psi, ki sodelujejo pri policijskih akcijah in nam bodo pokazali nekaj trikov ter povedali, da sem nam policistov ni potrebno bati.

12.00–14.00 učilnica, Mediateka
Refleksni odzivi telesa, delavnica
Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in ne-refleksnem odzivu telesa. Kaj se zgodi vam in osebi, ko ste si preblizu?

12.00–13.00 čitalnica, 1. nadstropje
Demenca, moja učiteljica – Ana Cajnko, pogovor ob knjigi
Vabimo vas na predstavitev knjige z naslovom »Demenca, moja učiteljica« in pogovor z avtorico Ano Cajnko. Avtorica bo predstavila izkušnje in praktične nasvete za pravilno ravnanje, sporazumevanje in izvajanje aktivnosti z ljudmi z demenco za boljše skupno življenje. Dogodek poteka pod pokroviteljstvom društva RESje.

13.00–16.00 SSU, 1. nadstropje
Logika in spomin: reševanje izzivov
V Središču za samostojno učenje vsako leto poskrbimo, da naši člani na zabaven način krepijo delovanje možganov. Današnja aktivnost, reševanje izzivov, je primerna za vsakogar, ki bi radi preveril kratkoročni spomin in reševali uganke logičnega zaporedja.

14.00–16.00 Borza znanja, 1. nadstropje
Poletni make up, ličenje
Na delavnici bomo predstavljali poklic in znanje vizažista. Spoznali bomo osnove ličenja in trende za poletje. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

14.00–16.00 rač. učilnica, 1. nadstropje
Kaj vemo o bontonu, delavnica
Bonton je zbirka dogovorjenih in sprejetih norm na katere vplivajo stopnja civilizacije, družbena ureditev, splošna kultura in vedenjski vzorci. Kaj veste o bontonu v poslovnem svetu in v vsakdanjem življenju? Vas zanima, kako obvladati nenapisana pravila lepega vedenja?

15.00–18.00 Mediateka
Šah za vse, šahovski turnirji
V mediateki KOŽ bo potekal hitropotezni šahovski turnir (10 minut na igralca za partijo, 7 krogov). Za opremo poskrbi organizator. Igralo se bo po pravilih FIDE in zmagovalci prejmejo nagrado. Turnir vodita in organizirata Tone in Niko Praznik. Potrebna je predhodna prijava na praznik.anton@gmail.com ali 041 257 176, saj je število udeležencev omejeno na 30.

15.00 pritličje
Vodstvo po knjižnici – od založbe do izposoje, voden ogled
Vodenje je namenjeno vsem ljubiteljem knjižnice, ki bi radi videli kako poteka celotna pot - od nakupa gradiva do izposoje. Ogledali si bomo Službo za pridobivanje in obdelavo gradiva, poudarek bo na predstavitvi oddelka za tehnično opremo in zaščito gradiva. Sledil bo sprehod po vseh oddelkih Knjižnice Otona Župančiča, Centru za mladinsko književnost, na kratko se bomo seznanili z Borzo znanja, Središčem za samostojno učenje in Borzo dela. Vodi Tone Brlan, zbor udeležencev: pritličje pri vhodu.

15.00–17.00 pritličje
Kolo sreče, lov na nagrade

16.00 pritličje
Ti zapleteni odnosi, bralna skupina
Življenjske zgodbe nas opominjajo, da moramo biti pozorni drug do drugega; tako je tudi na naši bralni skupini. Tokrat bomo brali knjigo Zgodbe ob kuhinjski mizi avtorice Rachel Naomi Remen. Vodi Ljubica Krajnc.

16.00–18.00 SSU, 1. nadstropje
Merjenje krvnega tlaka in glukoze, merjenje in svetovanje
V okviru Zdravstvenega kotička MKL bo študentka medicine od 16. do 18. ure v sobi SSU v 1. nadstropju KOŽ obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi. Predhodne prijave niso potrebne.

17.00–18.00 pasaža, Središče za mlade
Pasji poklici, terapevtski psi, predstavitev
Psi so že tisočletja naši sopotniki. Večinoma jih imamo za hišne ljubljenčke, vendar pa so se iz sodelovanja med nami razvili različni poklici in dejavnosti. Na dnevu MKL nas bodo obiskali terapevtski psi, ki izvajajo različne vrste terapij in obiskujejo vrtce, šole, bolnišnice, domove za ostarele.

17.00–18.00 2. nadstropje
Zgodba o treh pujskih, lutkovna predstava
Mislite, da zgodbo o treh prašičkih poznate? Saj veste, volk je odpihnil hišice, ker je hotel pojesti prašičke? Ni bilo tako. Če vas zanima kaj se je zgodilo zares, se nam pridružite na lutkovni predstavi. Morda vas na koncu čaka presenečenje.

17.00–18.30 dvorana, 3. nadstropje
Mesto bere ... zgodbe iz Afrike, podelitev priznanj in nagrad
Osrednji del prireditve ob Dnevu MKL namenjamo zaključku bralnega projekta Mesto bere za vse naše zveste bralce pri projektu Mesto bere, s katerim v Mestni knjižnici Ljubljana spodbujamo branje kakovostnih knjig – in se v vsaki sezoni posvečamo literaturi posameznih kontinentov. Bralce in obiskovalce bosta pozdravili direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Teja Zorko in vodja projekta Mesto bere Tatjana Pristolič. V ospredju letošnjega programa smo imeli zgodbe iz Afrike, ki jih bomo predstavili tudi z glasbo in plesom (Zavod Afriška vas, nastopili bodo Daniel Feelingue, Issiaka in Sanou), z odlomki iz knjig afriške literature (Suzana Horvat Perne), predstavitvijo afriške glasbe na kori (Igor Leonardi) in predstavitvijo aktualne sezone Mesta bere (Maja Smole). Sodelujoči bralci bodo tudi tokrat prejeli priznanja in darila, izžrebali pa bomo tudi dobitnika glavne nagrade, vikend paketa za dve osebi v Bohinj ECO hotelu. Dogodek bo povezovala Carmen L. Oven.

18.00–20.00 pasaža
Počeni Škafi, koncert
Počeni Škafi so ulični swing bend iz Ljubljane. Navdihuje jih glasba tradicionalnega jazza, ki jo preigravajo nemuzejsko, živo in samosvoje. Nekaj pesmi so prevedli v slovenščino, v avtorski komadih pa se spogledujejo tudi s šansonom. Slovijo po dolgih, več kot triurnih koncertih, radi pa igrajo tako na ulicah, kot v koncertnih in plesnih dvoranah. So mešanica nasprotujočih si elementov: starega in modernega, intimnega in razvratnega, elegantnega in eksplozivnega, poetičnega in razburljivega. Predvsem pa so nekaj, kar močno diši po ljubezni.

18.00–19.30 2. nadstropje
Soba literarnih ugank, igra z literarnimi izzivi
Aktivirajte svoj spomin in logično sklepanje ter pridobite nove izkušnje in znanje. S pomočjo predmetov, ki vam bodo na voljo, rešite literarne uganke. Skupaj s soigralci poiščite sledi, ki vas bodo pripeljale na prostost. Primerno za družine in mlade.

18.30–20.00 dvorana, 3. nadstropje
O kulturi in literaturi Afrike, pogovor
Do bralcev afriške literature je sodobni čas izjemno naklonjen tako zaradi dostopa do klasičnih del afriških avtorjev, ki so ob svojem izidu veljala za izredno politična, kot tudi do del sodobnih avtorjev, ki naj bi se potrebe po angažiranem pisanju že zdavnaj osvobodili. Ob pogovoru z etnologinjo in doktorico sociologije kulture Natašo Hrastnik, pisateljico in poznavalko Afrike Gabrielo Babnik ter novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem se bomo osredotočili na različne segmente afriške literature in kulture. Pogovor bo moderirala literarna komparativistka in poznavalka afriške literature Aleksandra Gačić

18.30–19.00 Mediateka
Oddaj na natečaj v MKL, podelitev nagrad najboljšim prispevkom
Zaključna prireditev literarnih natečajev na temo proze, poezije in dramatike pod skupnim imenom Oddaj na natečaj v MKL, ki jih je razpisala Mestna knjižnica Ljubljana. Razglasili bomo prve tri najboljše prispevke natečajev metaFORA, poHAIKUJ in preDRAMIse ter podelili nagrade. Po podelitvi nagrad bomo prisluhnili multimedijskemu dogodku z naslovom »Rojenice Sojenice«.

19.00–20.00 Mediateka
“ Rojenice Sojenice” – Bajaté, multimedijski dogodek
»Rojenice Sojenice« je avtorski projekt dvojca Bajaté (Maše Budič in Nine Milavec), glasbenikov Rebeke in Danijela Bogataja, Mihe Friedricha ter scenografa in dramaturga Nejca Potočana. Gre za fuzijo besede in zvoka, šepeta in bobnenja, pravljičnega in zemeljskega, prijaznega in temačnega. Preko pripovedi in pesmi lahko spremljamo fecljanje niti usode bolj ali manj drznih junakov, ki se na različne načine spopadajo z le-to. Začetek vsake niti držijo Sojenice, kdo drži konec?

20.00–21.30 dvorana, 3. nadstropje
Timbuktu, projekcija igranega filma
Nagrajeni film Timbuktu opozarja na tragično usodo malih ljudi in v svoji neprizanesljivi obsodbi fundamentalizma se režiser Abderrahman Sissako tudi tokrat ne odpove značilnemu občutku za lepoto, humor in ironijo. Leto 2012, nedaleč stran od Timbuktuja, ki so ga zasedli verski fundamentalisti, živi pastir Kidane preprosto in mirno življenje z ženo, hčerko in osirotelim dečkom. Kaos, ki vlada v mestu, do njih sprva ne seže, a idila ne traja dolgo. Film je prejel sedem nagrad Cezar ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.

Koledar

« Julij 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri