Moja knjižnica praznuje – Teden slovenskih splošnih knjižnic

V slovenskih splošnih knjižnicah od 18. do 22. novembra 2019 praznujemo Teden slovenskih splošnih knjižnic in vas vabimo na obisk.

Še posebej v sredo, 20. novembra, na Dan slovenskih splošnih knjižnic, ko bomo vsem novim članom ob vpisu podarili enoletno članarino.

Osrednji dogodek ob Dnevu splošnih knjižnic bo potekal 20. 11. 2019 v dvorani Instituta informacijskih znanosti v Mariboru.

 

 

 

 

Prireditve

Sejem gramofonskih plošč
22. in 23. november Knjižnica Bežigrad, preddverje
Na sejmu boste lahko kupili gramofonske plošče zbiralcev. Na voljo bodo LP plošče različnih glasbenih zvrsti, od običajnih izdaj do raritet. Na razpolago bodo tudi male vinilne plošče (singli), CD-ji in celo audio kasete. Možna je tudi menjava. Sejem bo potekal v preddverju knjižnice v petek od 10.00 do 19.30, ko bomo večer nadaljevali s koncertom ter v soboto od 8.00 do 13.00.

Izmenjevalnica igrač
18.–22. november Knjižnica dr. France Škerl
V tednu, ko splošne knjižnice praznujemo vas vabimo na izmenjavo igrač. Prinesite svojo in jo zamenjajte za katerokoli drugo igračo iz našega nabora.

Literarne prireditve

Nobelovka Olga Tokarczuk – Jana Unuk
18. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc
Olga Tokarczuk, Nobelova nagrajenka za literaturo za leto 2018, je neprekosljiva pripovedovalka zgodb in moderna pisateljica z občutljivim posluhom za probleme sodobnosti. Največ piše romane, nekatere v posebni obliki, ki jo imenuje konstelacijski roman. V slovenščino je prevedenih pet, nazadnje zgodovinski roman Jakobove bukve. Prevajalka Jana Unuk bo predstavila njeno ustvarjanje in pomen za poljsko literaturo in družbo.

Literatura in popularna kultura – Jakob J. Kenda in Sara Špelec
21. november ob 18.00 Trubarjeva hiša literature
Menite, da je kakovostna literatura namenjena ozkemu krogu bralcev, literati pa so posvečeni le Besedi? Da se pravi pisci ne smejo spogledovati z drugimi umetniškimi zvrstmi in v njih blesteti? Da popularno ne more in ne sme biti literarno? O tem se bo Sara Špelec pogovarjala z Jakobom J. Kendo.

Prevod na oknu: izbor antologijskih prevodov v slovenščino
22. november ob 19.00 Trubarjeva hiša literature
Prevod na oknu zajema predstavitev odličnih prevodov, ki širijo in bogatijo jezik in kulturo. O prevajanju bosta spregovorila Suzana Koncut in Petra Koršič. Dogodek v organizaciji LUD Literatura je izveden v sklopu literarnih dogodkov, ki jih podpira Javna agencija za knjigo RS.

Predstavitve knjig

Srajca srečnega človeka – Slavko Pregl
20. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Slavko Pregl (1945), mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik bo v pogovoru z Agato Tomažič predstavil svojo novo knjigo, avtobiografijo Srajca srečnega človeka, duhovito pripoved o svojem popotovanju iz predmestnega otroštva do odlikovane starosti.

Pogovor o knjigi: Lukež – Ernest Jazbinšek
21. november ob 19.30 Knjižnica Škofljica
Roman Lukež se začne v okolici Cerknice, nadaljuje in konča pa v zavetju Gorjancev. Z avtorjem se bo pogovarjala Darja Kenik Gregorič. Večer bodo s pesmijo polepšali Škofljiški ljudski pevci Škurh.

Predavanja

Dostojevski 1. Dvojnik – Tomaž Kovačič
18. november ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje
Z novim ciklom srečanj se bomo podali v svet ruskega pisatelja F. M. Dostojevskega, ki je s svojo ustvarjalnostjo razkrival globine modernega človeka in za vselej zaznamoval svetovno književnost. Tokrat bo izhodišče zgodnejše delo Dvojnik.

Barbara Celjska: Črna kraljica – dr. Daniela Dvořáková
18. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Barbara Celjska, pomembna srednjeveška monarhinja, se je v zgodovino zapisala kot literarna junakinja obdana s številnimi miti in legendami. Dr. Daniela Dvořáková je s svojim raziskovanjem popravila napake in nenatančnosti o življenju kraljice Barbare, ki se pojavljajo v strokovni literaturi. S prevajalcem dr. Andrejem Rozmanom in avtorjem spremne besede ddr. Igorjem Grdino se bo pogovarjal dr. Zarjan Fabjančič.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Miha Renčelj
18. november ob 19.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
V tretji sezoni cikla večerov Nova frekvenca gostimo avtorje najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta in se skupaj z njimi podajamo v razmišljanja o kulturi, umetnosti, glasbi, življenju, družbi ter svetu. V središču tokratnega pogovora z muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko Nino Novak bodo klavirske improvizacije Mihe Renčlja, zvrščene na album Collective Keys I. Gre za dokaj samosvojo zamisel v slovenskem prostoru, ki jo bo gost podprl tudi s koncertno izvedbo.

Neznosna lahkost čuječnosti – Leo Ivandič
19. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Za našo kulturo je značilna usmerjenost v cilje in navezanost na rezultate, zaradi česar čuječnost neredko ostaja izven dosega našega uma. Na predavanju bo pojasnjeno, kaj je čuječnost, kaj lahko z njo pridobimo ter kako se jo naučimo uporabljati v vsakdanjem življenju. Predavanje organizira Društvo Up, sofinancirata pa MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Sto let univerze v Ljubljani – Božo Repe
19. november ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana
Nastanek slovenske univerze leta 1919 je bil produkt obrambnih nacionalnih teženj in želje po nacionalni emancipaciji. Prizadevanja za ustanovitev slovenske univerze so trajala že od leta 1848, nastala pa je šele po združitvi v Kraljevino SHS, ko so slovenski politiki izkoristili politična kupčkanja v zvezi s proračunom v Začasni narodni skupščini in so podporo proračunu pogojili s sredstvi za ustanovitev univerze.

Skrita omama – Mladi pred izzivi nekemične zasvojenosti – Nevenka Nakrst (Borza zdravja)
20. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana
Zasvojenost ima mnogo obrazov. Med mladimi opažamo vedno več oblik nekemičnih zasvojenosti (od telefona, hrane idr.). Na predavanju boste spoznali dinamiko zasvojenosti, rizične dejavnike in vedenja, po katerih prepoznate stiske mladostnikov. Seznanili vas bomo z obstoječimi podpornimi programi, kjer lahko poiščete pomoč zase, za svojega otroka ali za vso družino.

Življenje mest – Botanični vrt Univerze v Ljubljani
21. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
V seriji pogovorov Življenje mest bomo gostili Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ustanovo s tradicijo in znanjem, staro že več kot 200 let (od leta 1810), prostor z največjo rastlinsko biodiverziteto in semensko banko v Sloveniji. Z vodjem botaničnega vrta dr. Jožetom Bavconom in raziskovalko mag. Blanko Ravnjak se bo pogovarjala novinarka in voditeljica Ksenija Horvat.

Potovanja v dobi virtualne resničnosti: je popotništvo mrtvo? – Romana Dobnikar Šeruga
21. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad
So v času virtualne resničnosti potovanja izgubila svoj smisel? Ali pa potujemo samo še zato, da bi pustili svojo sled v času s selfiji? Popotnica, novinarka in urednica Avanture Romana Dobnikar Šeruga nas bo vodila skozi kratko zgodovino potovanj in popotništva.

Glasba, film in gledališče

Koncert Mihe Renčlja
18. november ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Skladatelj in pianist Miha Renčelj se je s pomočjo sledilcev na družbenem omrežju podal v improvizacije, rezultat katerih je album Collective Keys I. Gre za samosvojo zamisel, delno podprto z občudovanjem največjega improvizatorja Keitha Jarretta.

Vsem naj bom neznan: koncert avtorske glasbe ob multivizijski projekciji umetniške fotografije – Lado Jakša
21. november ob 19.30 Knjižnica Šiška
Projekt je navdihnila novo izdana, še nepoznana, poezija Srečka Kosovela. Gre za sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske glasbe Lada Jakše ob projicirani »likovni partituri«, sodobno oblikovani fotomultiviziji ambientov Kosovelove poetike, ki nudi večplastno estetsko doživetje jazzovske in ambientalne glasbe, pesnikovih verzov ter umetniške fotografije. Posebna gostja večera bo pevka in dramska umetnica Alenka Vidrih.

Glasbeni spomin iz časov gramofonskih plošč – Jani Kovačič
22. november ob 20.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana
Aforističen stil, ironični silogizmi in otroška naivnost krasijo besedila Janija Kovačiča. Mestni ljudski pevec, izumitelj, raziskovalec človeških duš in nesmrtni individualec. Glasbeni spomin iz časov gramofonskih plošč nam bo prebudil slovansko pesem.

Izobraževanja

Kalorije in branje deklaracij živil – Katja Simič
18. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Na predavanju bomo izračunali, koliko hrane potrebujemo, kako si jo razporediti med dnevne obroke in kako prebrati deklaracije živil in izračunati, koliko smo pojedli. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Obvladovanje stresa – Lucija L. Skok in Mateja Lenarčič
19. november ob 18.00 Knjižnica Šentvid
21. november ob 18.00 Knjižnica Šiška
Bistveno je, da stres pri sebi pravočasno prepoznamo. Tu je ključnega pomena naša čuječnost. Pri čuječnosti gre za namenjanje pozornosti v sedanjem trenutku, brez sojenja, le polno zavedanje situacije. Čuječnost nam pomaga pri pravočasnem prepoznavanju stresa in pri vseh fazah upravljanja z njim. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Najpogostejši ukrepi prve pomoči pri dojenčkih – Ive Zagorc, RKS (PoVEZana)
20. november ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana
Na delavnici, ki je namenjena staršem najmlajših, bomo preizkusili najpogostejše ukrepe, ki jih je potrebno poznati, da v dani situaciji pravilno in odločno ukrepamo.

Opogumite se! – Maja Dežman Sterle in Martin Kovačič
20. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Vabljeni na delavnico, na kateri se bomo naučili, kako se učinkovito spopademo s stvarmi, ki se jih bojimo, pa naj bo to strah pred letenjem, pajki, neuspehom, zaposlitvenim razgovorom, javnim nastopanjem ali drugo. Prijave do 19. novembra na bd@mklj.si ali 01 308 5121.

Kako odkriti svojo (poklicno) pot? – Kristina Kosmač
21. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
V času tisočerih možnosti in hitrega tempa, ki neprestano teži k vedno večjim uspehom, se na trenutke zdi težko izbrati pravo pot. Pot, ki nam bo prinesla notranje zadovoljstvo in uspeh. Na delavnici bomo spoznavali načine, kako slišati sebe in izbrati dobro in prav. Delavnica je del projekta Inkubator 4.0, ki ga sofinancira MOL in je namenjen mladim iskalcem zaposlitve. Prijave do 20. novembra na bd@mklj.si ali 01 308 5121.

Računalniška izobraževanja

Naučimo se uporabljati pametni telefon – Jurij Šorn
19. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Na tokratni delavnici bomo spoznali upravljanje in delo na mobilnih napravah z ekranom na dotik, ki poganja operacijski sistem Android. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Izdelava foto knjige 2. del – Darja Kos
19. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica
V nadaljevanju delavnice bomo najprej osvežili postopek načrtovanja in izdelave foto knjige. Sledi spoznavanje in uporaba novih orodij za oblikovanje foto knjige. Skupaj bomo izdelali nepozabne foto zgodbe, polne čudovitih doživetij. Z unikatno foto knjigo boste lahko vaše izbrane spomine delili tudi z drugimi. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Jezikovna izobraževanja

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar
19. november ob 18.00 Knjižnica Polje
Nadaljujemo z Nemškim bralnim krogom za odrasle, kjer se bomo mesečno srečevali in prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Več informacij dobite v Knjižnici Polje ali na telefonu 01 308 54 10 ali na polje@mklj.si. Za udeležbo so potrebne predhodne prijave.

Španščina 1 – Asha J. Podgornik
21. november ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Na tokratni delavnici bomo z različnimi prijemi utrjevali pravilne glagole na -ar. Vaše že usvojeno besedišče boste obogatili z izrazi za narodnosti, države in jezike in se naučili povedati, koliko je ura. Prijave od 13. 10. na ssu@mklj.si ali 01 308 51 22.

Ure pravljic

Kako nastane papir? – Mija Golob
19. november ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje
Prelistali bomo zgodbo papirja od začetka do konca ter kako pomembno je ločeno zbiranje papirja, da gre lahko v nadaljnjo uporabo in predelavo.

Zadnje drevo v mestu – Lavra Tinta
20. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad
Predstavljaj si mesto, polno zelenih dreves, kjer vsenaokrog pojejo ptice in prhutajo metulji in kjer lahko v bližnjem parku srečaš veverice. Zdaj pa si predstavljaj mesto, kjer namesto dreves rastejo visoki nebotičniki in kamorkoli pogledaš, vidiš sive ceste, zrak pa je tako onesnažen, da ne vidiš na drugo stran ceste. Katerega bi izbral? Zakaj? Pridi in skupaj bomo ugotavljali, kaj lahko naredimo, da se že v kratkem ne znajdemo v pustem, sivem mestu.

Kaj lahko storimo za lepši svet? – Janja Pančur
20. november ob 17.00 Knjižnica Črnuče
Kako lahko prispevamo k ohranjanju okolja? S pomočjo slikanic bomo ponovili, kako ločujemo odpadke, varčno uporabljamo čisto vodo in napisali seznam desetih stvari, ki jih lahko naredimo za lepši svet. Iz listja si bomo naredili maske.

Je naše okolje res tako pomembno? – Špela Jeglič
21. november ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad
Okolje je vse, kar nas obdaja. K ohranjanju okolja lahko pomagamo tako, da večkrat uporabimo določene stvari in jih ne zavržemo takoj. Skupaj bomo ugotovili, kaj še lahko storimo za čistejši svet. Sestavili bomo robota iz odpadne embalaže.

Kaj lahko vsak sam naredi za čistejše okolje? – Nastja Dernulc
21. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl
Prisluhnili bomo pravljicam in se pogovarjali o tem, kako lahko vsak poskrbi za lepše okolje, čistejšo naravo in za živali. Raziskali bomo še ostale možnosti, s katerimi lahko pomagamo naravi, kot so pravilno ločevanje odpadkov in varčevanje z vodo.

Ustvarjalne delavnice

Gozdna vila. RecIGRAČA – Nina Petruna Babarović
19. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba
RecIGRAČA je zbirka idej za ustvarjanje iz odpadnih materialov in ozavestiti ravnanje z odpadki. Na mesečnih druženjih bomo spoznavali, kaj so odpadki, kako jih ločujemo ter skupaj odkrivali, kako odpadni material uporabimo in naredimo uporabno umetnino. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Pisane vetrnice – Društvo GUMB
20. november ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad
Ne veste, kaj bi z vsemi odpadnimi plastenkami in plastičnimi lončki? Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici in jih predelajte v barvite vetrnice, ki bodo popestrile vaš vrt, balkon ali kolo. Vabljeni vsi, starejši od 6 let. Projekt Mala re:ciklarnica sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Črni pes na obisku – KUD Galerija C. C. U.
20. november ob 17.00 Knjižnica Zalog
Spoznali bomo člane družine Korajža iz slikanice Črni pes (Levi Pinfold, Založba Zala) ter se z njimi podali naproti izzivom. Izdelovali bomo mala strašna in strašno pogumna domišljijska bitja, ki nas bodo varovala pred strahovi vseh vrst. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Sestavljene zgodbe: Animirajmo z Lego kockami! – Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon
21. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje
Imate radi Lego kocke? Radi ustvarjate animscije? Od novembra do aprila 2020 vas vsak tretji četrtek v mesecu vabimo na delavnice, kjer bomo združevali oboje. Pridite in skupaj bomo ustvarili čisto svoj Lego animirani film.

Sestavljene lego zgodbe – Petra Dvojmoč
20. november ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc
Pripovedovanje je vedno zabavno, sploh, če si pri tem pomagamo z Lego kockami. Zgodbe bomo ustvarjali s pomočjo kompleta LegoStoryStarter iz programa LEGO Education. Vsi osnovnošolci (7+) bodo navdušeni nad razvijanjem lastnih zgodb ter usvajanjem veščin govora in pripovedovanja skozi igro.

 

INFOGRAFIKA 01 knjiznica praznuje

Koledar

« Julij 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri