Natisni to stran

Multi-kul-praktik: Brazilija

Multi-kul-praktik nekateri zagotovo poznate, saj smo prejšnja leta že spoznavali Francijo in Hrvaško. Tako veste, da se dogaja veliko zanimivega, poučnega, zabavnega in tudi resnega. Letos bomo spoznavali Brazilijo!

Za vas smo pripravili tudi poučni spletni koledarček, kjer lahko vsak dan izveste kaj novega.

Veseli bomo vseh radovednih in željnih zabave!

Prijazno vabljeni!

Za sodelovanje se zahvaljujemo Veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani, Slovenski kinoteki, ZOO Ljubljana, Jezikovnemu mestu, Capoeiri Slovenija, DNK Akademiji Marcos Tavares, Botaničnemu vrtu, Mladinski knjigi in Escobarju.

Program

Flora in favna Amazonije (spletna otvoritev festivala in razstave)

(7. 9. 2020 ob 18:00 - Knjižnica Prežihov Voranc in Facebook profil MKL)

Amazonski deževni gozd je največji pragozd na svetu. Razteza se na območju devetih držav Južne Amerike: Brazilija, Peru, Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam in Francoska Gvajana. Pravzaprav je tako velik, da predstavlja polovico preostalih deževnih gozdov na Zemlji. To je neverjetno naravno svetišče, kjer domujejo edinstvene rastline in živali. Razstava Flora in favna Amazonije je nastala v okviru projekta Multi-kul-praktik, ki je letos pod drobnogled vzel Brazilijo.

Brazilija – Abimael Pereira (spletna video premiera)

(30. 9. 2020 ob 18:00 - Facebook profil MKL)

Obiskali bomo nekaj čudovitih mest: Rio de Janeiro – kraj brazilskega karnevala; Fortaleza - kjer traja poletje vse leto; Belem do Para – glavno mesto Amazonije. Izvedeli bomo nekaj zanimivih dejstev o flori in favni amazonskega deževnega gozda, potovanje pa nas bo popeljalo tudi do Foz do Iguazu – največjega kompleksa slapov na svetu.

Portugalščina (spletno predavanje v živo)

(1. 10. 2020 ob 17:00 - platforma Zoom)

»V portugalščini se nahajata vsa lepota in pestrost brazilske kulture: identiteta, zgodovina, življenje in brazilski način mišljenja.« Pridite in tudi sami spoznajte košček Brazilije!

Abimael Pereira poučuje portugalščino že več kot desetletje, ob koncu tečajev pa svoje učence vedno odpelje na potovanje po Braziliji, da lahko sami spoznajo deželo in pridobljeno znanje uporabijo v praksi.

Južna Amerika: njene živali in naši predsodki (strokovno predavanje v živo + spletni prenos)

(2. 10. 2020 ob 18:00 - Knjižnica Prežihov Voranc in Facebook profil MKL)

Vabimo vas na srečanje, na katerem boste izvedeli veliko zanimivega o južnoameriških živalih, ki bivajo v ZOO Ljubljana – o opicah sajmirijih in marmozetkah, o arah ter kapibarah!

Spoznavali bomo, kaj jih ogroža v naravnem okolju, kako zanje skrbimo v ZOO Ljubljana ter kako prispevamo k njihovi ohranitvi. Ob koncu vam bomo pomagali pri odpravi morebitnih predsodkov do šest- in osemnogih živali.

Legende iz Brazilije - Veleposlaništvo Brazilije (ura pravljic)

(3. 10. 2020 ob 10:00 - Knjižnica Prežihov Voranc - Facebook profil MKL)

V Braziliji se je zlilo veliko različnih kultur, zato se je tam razvilo ogromno povedk in pravljic. Vabimo vas na uro pravljic v živo v knjižnici in k premiernem ogledu brazilskih povedk, ki bodo objavljene na našem YouTube kanalu in Facebook profilu v soboto ob 11:00!

Capoeira (spletno predavanje/delavnica preko prenosa v živo)

(3. 10. 2020 ob 11:00 - Facebook profil MKL)

Capoeira je veščina, ki združuje elemente borilne veščine, plesa, igre, glasbe in akrobatike. Na delavnici se boste naučili nekaj osnovnih gibov, potem pa si boste lahko ogledali še nastop v rodi oziroma krogu (in se mu morda tudi pridružili).

Multi-kul-druženje: družinsko sobotno popoldne - Brazilija (spletna ustvarjalna delavnica)

(3. 10. 2020 ob 14:00 - Facebook profil MKL)

Medgeneracijsko druženje, med katerim boste preko spleta, spoznavali Brazilijo, amazonski deževni gozd, nevarne in ogrožene živali ter rastline terse tudi zabavali ob ustvarjanju.

Brazilska živalska dogodivščina – ZOO Ljubljana

(4. 10. 2020 od 10:00 do 13:00 in od 14:00 do 16:00 - ZOO Ljubljana)

Ob svetovnem dnevu živali vas vabimo na živalsko dogodivščino v ZOO Ljubljana. Med 10. in 13. ter 14. in 16. uro bomo na posebnih delavnicah spoznavali živali Južne Amerike – izvedeli boste, kdo so južnoameriške kamele, gvanaki in mare, kateri je največji glodalec na svetu in kdo je v resnici gospod Ficko. Če radi ustvarjate, boste lahko na ustvarjalnici izdelali tudi prisrčen opičji spominek.

Deček in svet (spletna projekcija animiranega filma, 7+)

(4. 10. 2020 ob 17:00 - Splet)

Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. Življenje v mestu teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu.

Predhodne prijave na kpv@mklj.si.

Multi-kul-praktik v sodelovanju s Slovensko Kinoteko

Sorodni projekti

Spoznaj Brazilijo (spletni kviz)

www.mklj.si/robinzonijada-mladi

Če imaš vsaj 9 in ne več kot 15 let in se ob iskanju odgovorov v džungli informacij zabavaš, te vabimo  k reševanju kvizov o Braziliji in Amazoniji v okviru projektov Multi-kul-praktik in Robinzonijada v informacijski džungli na spletni strani www.mklj.si/robinzonijada-mladi.

Reševalci kvizov se potegujete za glavno nagrado prenosni računalnik.

Spletne delavnice - Jezikovno mesto

Če ste neučakani in bi se radi učili jezikov že zdaj, lahko pogledate na spletno stran jezikovne šole Jezikovno mesto, kjer ponujajo brezplačne ONLINE delavnice.

(spletni prenos v živo)