Natisni to stran

Nacionalni mesec skupnega branja 2020

Že s tretjim Nacionalnim mesecem skupnega branja želimo tudi v naših knjižnicah prispevati k prepoznavanju pomena in pomembnosti bralne pismenosti ter bralne kulture v Sloveniji. Nacionalni mesec skupnega branja poteka od 8. septembra do 11. oktobra 2020 na različnih lokacijah po vsej Sloveniji.

Vzemite si čas in se v mesecu branja udeležite vsaj enega dogodka ter se tako pridružite vseslovenskemu skupnemu branju!

 

Izbrani dogodki v naših knjižnicah

Povezane besede: Knjižna svetovalnica

8. september 17.00–19.00 - Knjižnica Otona Župančiča, pritličje

Društvo slovenskih literarnih kritikov vabi v knjižno svetovalnico, v kateri bo Veronika Šoster, članica društva in letošnja prejemnica Stritarjeve nagrade, obiskovalcem knjižnice pomagala izbrati kakovostna knjižna dela za  branje, obdarovanje ali druge priložnosti. Knjižna svetovalnica poteka v okviru projekta Povezane besede, ki ga podpira Mestna občina Ljubljana.

Ti zapleteni odnosi

10. september ob 17.00 - Knjižnica Otona Župančiča, mediateka

Materinstvo, esejistični roman pisateljice Sheile Heti, govori o osebni izkušnji raziskovanja vloge ženske v sodobni družbi. Vodi Ljubica Krajnc.

Knjige v meni puščajo sledi

11. september in 25. september ob 10.00 - Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

Bralna skupina, kjer se dvakrat mesečno pogovarjamo o knjigah in o odnosu do prebranega. V septembru bomo na prvem srečanju brali avtobiografski roman Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset, na drugem pa roman Tirza nizozemskega avtorja A. Y. Y. Grunberga. Vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Bralna čajanka

15. september ob 19.00 - Knjižnica Grba

Roman Dvigalo Toma Podstenška nudi iztočnice za razmišljanje o tem, kaj je v življenju bistveno, o razliki med videzom in resničnostjo ter o vplivih medosebnih življenjskih situacij. Vodi Sonja Pirman.

Francoski literarni krožek

21. september ob 17.30 - Knjižnica Šiška, 1. nadstropje

Jean-Paul Dubois: Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon. Paul, literarni  junak, ki sabotira svoje življenje, se znajde v zaporu v Montrealu, kjer si deli celico z morilskim bikerjem. Čeprav Paula  zaradi svojih kaznivih dejanj ne peče vest, je vseeno roman o obžalovanju in izgubi. Avtor ju razvija skozi burlesknost, onirizem in šamanstvo. Srečanje poteka v francoščini. Vodi Aicha Boughazi.

Slovanski bralni klub

21. september ob 18.00 - Slovanska knjižnica, dvorana

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literature. Tokrat bomo spregovorili o knjigi Solaris poljskega avtorja Stanisława Lema. Zgodba nas popelje na vesoljsko postajo, ki kroži okrog planeta Solaris. Gostja bo prevajalka Tatjana Jamnik. Prijave na: 01 308 56 00 ali na slovanska@mklj.

Zaključek projekta Mesto bere

23. september ob 17.00 spletni prenos - Mestna knjižnica Ljubljana

Deveto sezono branj pri projektu Mesto bere … zgodbe iz Avstralije in Oceanije smo zaradi izrednih razmer podaljšali do 8. septembra, ko se začenja Nacionalni mesec skupnega branja. Na zaključnem spletnem prenosu bomo razglasili »najbralce«, izžrebali dobitnika glavne nagrade ter prisluhnili razmislekom o letošnjih branjih avstralske in novozelandske literature. Vsi sodelujoči bralci bodo prejeli priznanje in darilo. Sponzor glavne nagrade je Bohinj ECO Hotel, partner pri projektu je Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij.

Zelo kratke zgodbe – Tomaž Lapajne Dekleva

23. september ob 18.00 - Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

V knjigi Zelo kratke zgodbe se pisec loteva človeške nravi, položaja v današnji družbi in individualnih usod. Posmehuje se predsodkom in stereotipom, spotika se ob karierizem, pasivnost, lenobnost, nečimrnost, slavohlepnost in predajanje manjvrednostnim občutkom. Dogodek vodi Nina Vombergar.

Pričevanje – Aleš Šteger in Jure Tori

24. september ob 18.00 - Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

Literarno glasbeni dogodek, v katerem bomo spremljali soočanje, šepet, ples, glasbo in tišino. Avtorske skladbe Jureta Torija se prepletajo s teksti knjige Aleša Štegra Pričevanje. Teksti hodijo po rezilu med odprtostjo poezije in faktografijo zvestobe dogodku, ki preči avtorjevo družinsko zgodbo in prizore iz polpretekle zgodovine Evrope.

Angleški bralno-debatni krožek

25. september ob 17.00 - Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

Neskončen stolp želv - Turtles All the Way Down ameriškega pisatelja Johna Greena je zgodba o šestnajstletni Azi, ki krmari svoje življenje skozi vse bolj zgoščeno spiralo lastnih misli. Hkrati je zgodba o prijateljstvu, prvih ljubeznih ter o milijarderju na begu.  Pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in vadbi angleškega jezika, potekajo izključno v angleščini.

Znanci z velike ceste: Tobačna tovarna – dr. Blaž Vurnik 

29. septembra ob 18.00 - Knjižnica Prežihov Voranc
Ob 120. obletnici rojstva Toneta Seliškarja, ki je v otroštvu živel na hišnem naslovu Tržaška cesta 17 v Ljubljani in je svoja mladostna leta opisal v povesti Deček z velike ceste, pripravljamo niz predavanj o pomembnih ustanovah in posameznikih s Tržaške ceste, ki so pustili pečat temu delu Ljubljane. Med takimi je tudi Tobačna tovarna, zato smo na pogovor povabili kustosa Mestnega muzeja v Ljubljani dr. Blaža Vurnika, ki nam bo razkril zgodovino Tobačne in njen vpliv na življenja Vičanov, Ljubljančanov in okoliških prebivalcev.  

Povezane besede: Pogovor s Suzano Tratnik – Društvo slovenskih literarnih kritikov

30. september ob 18.00 - Trubarjeva hiša literature

Društvo slovenskih literarnih kritikov vabi na pogovor s pisateljico, prevajalko in publicistko Suzano Tratnik. Z avtorico se bo o njenem romanu Norhavs na vrhu hriba, ki je bil nominiran za nagrado Kresnik, pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić. Pogovor bo potekal v okviru projekta Povezane besede, ki ga podpira Mestna občina Ljubljana.

Knjižna doživetja – poletna branja

30. september ob 18.30 - Knjižnica Bežigrad, dvorana

Novo sezono srečanj začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali letošnje poletje. Pripravili bomo bralni seznam, ki nam bo vir dobrega branja skozi vse leto. Vodi Nadja Ebner.

Bralna čajanka

30. september ob 19.30 - Knjižnica Škofljica

V romanu Preden sva postala tujca avtorice Renee Carlino zgodbo izmenično pripovedujeta Matt in Grace, v študentskih letih tesna prijatelja in nato par, ki jima usoda sprva ni naklonjena. Vodi Sonja Pirman.

 

Sorodni projekti

Naokrog po slovanskem svetu

8. september - 8. november

Z bralnim projektom Sodobni slovanski romani izpostavljamo sodobno leposlovje z dežel slovanskega sveta. Bralcem Mestne knjižnice Ljubljana ponujamo izbor kakovostnih slovanskih romanov v slovenskem jeziku in jih vabimo, da si z njim popestrijo jesenske dni.