Nova številka Ljubljane med nostalgijo in sanjami

Revija Ljubljana med nostalgijo in sanjami vstopa v de­veto leto izhajanja v prenovljeni podobi. Odločitev, da zdru­žimo dve številki v eno, izhaja iz želje, da bralkam in bralcem ponudimo kakovostno branje v likovno osveženi obliki. Vsebina ostaja seveda enaka – zgodbe segajo v našo skupno zgodovino in obravnavajo pomembne ljubljanske dogodke, znamenite osebnosti in privlačno lokalno dedišči­no.

Uvodno besedilo je posvečeno Ljubljanici, reki, ki je kot prometna žila tesno vpeta v zgodovinski razvoj Ljubljane in njene bližnje okolice. Dr. An­drej Gaspari nam v prispevku Arheološki fenomen reke Ljubljanice razkriva pomen tega bogatega najdišča, ki je bilo leta 2003 razglašeno za kulturni spomenik državne­ga pomena.

V Družabnih punktih vsakdanjega življenja v socialistični Ljubljani avtor dr. David Petelin obravnava družabno življenje našega mesta v času t. i. socializma, ko sta preobrazba družbe in izginotje klasičnega meščanstva in njegovih vrednot dala prostor novim oblikam preživljanja prostega časa.

Dr. Primož Lampič je v besedilu Ljubiteljska fotografska dejavnost v Ljubljani od začetkov v 19. stoletju do danes pri­speval oris razvoja ljubljanske ljubiteljske fotografije, s ka­terim postavlja temelj bodočim obširnejšim raziskavam na področju lokalne fotografske dejavnosti.

V zadnjem prispevku, Mikavnih zgodbah o hudodelstvih, se Erika Marolt posveča stanju kriminalitete na Slovenskem v drugi polovici 19. stoletja. Zanima jo povezanost najzna­čilnejših hudodelstev tega časa z zgodbami Iz sodnijskega življenja, ki jih je leta 1874 začel objavljati satirik in novinar Jakob Alešovec.

Vabljeni k branju!

Napovednik

Koledar

« Oktober 2020 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

thl

pionirska

BZ-logo

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri