Teden slovenskih splošnih knjižnic

Dneve med 16. in 20. novembrom zaznamuje Teden splošnih knjižnic, ko knjižnice po vsej Sloveniji obveščamo obiskovalce, kako smo se prilagodile novim razmeram in katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne.

Slovenske splošne knjižnice ponujamo spletne storitve preko različnih digitalnih platform, izposojo e-knjig in izvajamo različne digitalne aktivnosti. Še vedno izposojamo tudi fizične knjige, ki so kljub  bogati  digitalni ponudbi visoko na lestvici zaželenih knjižničnih storitev.

Kaj in kako počnemo si oglejte tukaj

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 20. novembra, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic, ko bodo objavljene in podeljene nagrade za najboljše projekte knjižnic, ki jih podeljuje Združenje slovenskih splošnih knjižnic.

V Mestni knjižnici Ljubljana smo v tem tednu pripravili spletne dogodke. Pridružite se nam!

PROGRAM

PONEDELJEK, 16. november

Kako obvladamo stres pred/na zaposlitvenem razgovoru – Ana Berce

Zaposlitveni razgovor je ena izmed bolj stresnih življenjskih situacij. Vendar lahko z dobro pripravo pred delodajalca stopimo samozavestno ter si s tem povečamo možnosti za uspeh. Na delavnici si bomo podelili izkušnje ter pregledali zlata pravila dobrega razgovora.

Delavnica se začne ob 17.00 in poteka preko spleta.

Prijave: bd@mklj.si

 

Slovanski bralni klub: Prispevek k zgodovini radosti – Tatjana Jamnik in Jana Šnytová

Na podstrešju vile na obrobju Prage najdejo truplo bogatega podjetnika. Čeprav kaže, da si je ta sodil sam, policist sumi, da gre za umor. Sledi ga privedejo v oranžno hišo pod Petřínom, kjer polagoma razkriva skrivnost njenih treh stanovalk, izobraženih svetovljank, ki so očitno prestopile meje zakona.

V knjigi, zasnovani kot detektivska srhljivka z elementi romana noir, avtorica obravnava problematiko, ki ostaja aktualna tudi v 21. stoletju: polovica človeštva je omalovaževana samo zato, ker se je rodila v telesu z vagino.

Slovanski bralni klub  se začne ob 18.00 in poteka preko spleta.

Prijave: slovanska@mklj.si

 

Francoski literarni krožek: Vie mode d’emploi – mag. Aicha Boughazi

Roman Življenje, navodila za uporabo po svoji nenavadni zgradbi hkrati spominja na načrt hiše, križanko in sestavljanko zgodb, v kateri se živahno srečujejo glavni junaki osrednje zgodbe: Bartlebooth – »mož, ki je slikal akvarele in iz motivov naročal izdelovanje puzzlov«, Winckler – » /.../ Georges Perec je ustvaril pravo simfonijo zgodbarstva, o pričujočem romanu pa je Jacques Roubaud zapisal, da ga je mogoče »brati tako učeno kot nedolžno«.

Beremo v izvirniku, prav tako tudi krožek praviloma poteka v francoščini, torej je namenjen vsem, ki imate solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1) in radi berete sodobno leposlovje.

Francoski bralni klub se začne ob 17.30 in poteka preko spleta.

Prijave: aicha.boughazi.92@gmail.com

 

TOREK, 17. november

Ljubljana je mesto kulture, je mesto, ki bere in mesto, ki ima dobro knjižnico – promocijski film Mestne knjižnice Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana je zgodba o knjigah, branju, literaturi, kreativnosti, ljudeh in mestu. Tudi zgodba, ki oznanja, da so knjige popisovalke preteklosti in znanilke prihodnosti ter da je branje neke vrste potovanje.

Vabljeni k popotovanju skozi knjižnični vsakdan, v naše enote in na pot potujoče knjižnice. Promocijski film je dostopen na Facebook in YouTube profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

 

Potopisno predavanje: Nepal: treking okoli Manasluja – Zoran Furman

Tako kot se dviguje nadmorska višina, se spreminja pokrajina in njeni ljudje. Nasmejana lica nepalskih otrok nadomesti veselje tibetanskih otrok. Ko pa v Lho zgodaj zjutraj opazujemo rumeno oranžni osemtisočak Manaslu, ki ga obarvajo prvi jutranji žarki, ostanemo brez besed.

Dogodek se bo pričel ob 18.00 in bo poteka preko ZOOMa.

 

SREDA, 18. november

Zaposlitveni razgovor preko spleta – Ana Berce in Eva Gajšek

Pretekli meseci so nam pokazali, da se bomo morali navaditi na drugačen način komunikacije. Na delavnici se bomo srečali z napotki, ki so pomembni pri zaposlitvenem razgovoru preko spleta, čemu se moramo izogibati in na kaj biti še posebej pozorni.

Delavnica se začne ob 17.00 in poteka preko spleta.

Prijave: bd@mklj.si

 

ČETRTEK, 19. november

Kmetijstvo in podnebne spremembe – Andrej Velkavrh in Andreja Sušnik

Gostili bomo priznana meteorologa iz Agencije za okolje RS, ki se ukvarjata z napovedjo vremena in njegovim vplivom na kmetijstvo in kmetijsko pridelavo.

Človek je v zadnjem desetletju močno posegel in s svojim ravnanjem vplival na okolje in stanje podnebnih sprememb. Kako si lahko pri vsem tem pomagamo sami? Kako na najboljši možen način pridelati naravno in zdravo hrano brez posledic za okolje? Pogovor vodi Peter Ribič.

Pogovor se začne ob 18.00 in ga lahko spremljate prek Facebook profila Mestne knjižnice Ljubljana.

 

Koncertno-pogovorni cikel Dueti: Nuška Drašček in Simon Dvoršak

Koncertno-pogovorni cikel Dueti v intimnem prepletu glasbe in pogovora podaja osnovne značilnosti obravnavanih žanrov ter glasbeno-besedilne analize izbranih skladb. Dogodek, ki ga bo vodila Nina Novak, bo glasbeno in vokalno izpostavil muzikal.

Vnaprej posneto srečanje si boste lahko ogledali na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature s pričetkom ob 18.00.

 

PETEK, 20. 11.

Nova knjiga skozi kritiko s Petro Koršič: Brane Mozetič: Sanje v drugem jeziku

O najnovejši pesniški zbirki Braneta Mozetiča Sanje v drugem jeziku, ki je izšla leta 2018 v zbirki Lambda (založba ŠKUC) in je prejela Jenkovo nagrado 2020, bosta poleg avtorja spregovorila literarna kritika Petra Koršič, ki cikel vodi, in njen gost Igor Divjak.

Pogovor se začne ob 18.00 in ga lahko spremljate Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

thlsidebar

pionirska


Koledar

« April 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri