Dan Mestne knjižnice Ljubljana in zaključna prireditev projekta Mesto bere

V petek 13. junija 2014

se je na Stritarjevi odvilo letošnje praznovanje Dneva Mestne knjižnice Ljubljana in zaključna prireditev projekta Mesto bere ... mesto gleda, na kateri smo izžrebali tudi letošnje nagrajence:

Glavno nagrado vikend paket za dve osebi v Bohinj Park EKO Hotelu, u, Triglavska cesta 17, 4264 Bohinjska Bistrica je prejel Primož Kozamernik.

Prejemniki nagrad Kinodvor (abonma Filmska srečanja ob kavi, bon Filmskih pet) pa so: 

  • Tatjana Marčič Maruško
  • Božena Stibilj
  • David Ipavec

Vse sodelujoče v projektu Mesto bere, ki se prireditve niso udeležili, bomo o prevzemu priznanj in nagrad obvestili po elektronski ali fizični pošti.

 

dan mkl - velika

O programu

Mestna knjižnica Ljubljana je že tretje leto zapored pripravila prireditev na prostem v središču Ljubljane. S predstavitvijo našega delovanja in naših storitev smo pričeli ob 16. uri s stojnicami Centra vseživljenjskega učenja s servisi, Potujočo knjižnico, predstavitvijo virtualne knjižnice in elektronskih storitev ter za najmlajše z igroteko na prostem z ustvarjalnimi delavnicami. Letos se nam na prizorišču pridružuje tudi partner pri projektu, mestni kino Kinodvor.

Ob 17. uri smo pričeli s kulturnim programom na glavnem odru: najprej z bralno intervencijo Pripovedovalskega varieteja, ki ji je ob 18. uri sledila podelitev priznanj udeležencem projekta Mesto bere z žrebanjem glavne nagrade in s podelitvijo nagrad naj bralcem – tistim bralcem, ki so v času trajanja projekta prebrali več kot pet knjig in tistim, ki so prebrali celo 60 ali več knjig z bralnega seznama.

Podelitvi priznanj in nagrad je sledil koncertni del z glasbenim nastopom Severe Gjurin, ki je tokrat nastopila s filmsko obarvano glasbo, ki ji je sledil nastop etno-jazz zasedbe Dirty Sanchez. Program smo zaključili s filmsko projekcijo ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature

O projektu Mesto bere

V ospredju letošnjega programa bralnega projekta Mesto bere ... mesto gleda sta bila knjiga in film, s čimer smo se pridružili projektu Leto kina –ob 90-letnici mestnega kina Kinodvor. Na seznam knjig smo uvrstili 60 izbranih knjižnih naslovov klasične in sodobne tuje in slovenske knjižne produkcije, po katerih so bili posneti tudi odlični filmi. Na seznam smo dodali še tri strokovne knjige, ki obravnavajo zgodovino filma in aktualno filmsko tematiko.

Z branji v tretji sezoni smo začeli na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2013. Sodelujoči so izbrali 5 knjig s seznama in nato izpolnili kartončke ali spletne kupone, ki smo jih zbirali do 3. maja 2014. Sodelujoči bralci v projektu so se z izpolnjenimi bralnimi seznami letos poteguovali za glavno nagrado, vikend paket za dve osebi v Bohinj Park hotelu. Vikend paketu smo letos dodali abonmajske vstopnice za obisk filmskih predstav v Kinodvoru.

Vsi sodelujoči bodo tudi tokrat na zaključni prireditvi na Stritarjevi ulici v Ljubljani prejeli priznanje in darilo.

Program prireditve

  • od 16.00 do 20.00: Mestna knjižnica Ljubljana se predstavlja – predstavitev dejavnosti, servisov in projektov na stojnicah;
  • ob 17.00: pripovedovalski variete in literarno-bralna intervencija – gledališko-glasbeni pripovedovalski vložek in odlomki iz knjig Mesto bere;
  • ob 17.30: pričetek uradnega programa – pozdravni nagovor: direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Jelka Gazvoda, direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc in Tatjana Pristolič, vodja projekta Mesto bere ... mesto gleda; 
  • ob 18.00: podelitev priznanj sodelujočim in žrebanje nagrajencev
  • ob 18.30: glasbeni nastop – Severa Gjurin (akustična filmsko-glasbena poezija);
  • ob 19.00: nastop glasbene skupine Dirty Sanchez (etno jazz fuzija);
  • ob 20.00 v Trubarjevi hiši literature: projekcija filmov po literarni predlogi;

 

Pripovedovalski variete

Pripovedovalski Variete z »zgodbami za povsod in za vse« prinaša med poslušalce mešanico ljudskih zgodb iz različnih svetovnih tradicij, prirejenih za današnji čas in interpretiranih na način, ki je blizu današnjemu poslušalcu. Zgodbe se žanrsko gibljejo od komičnih do tragičnih, ki jih v Pripovedovalskem varieteju umetelno spleta ekipa uveljavljenih pripovedovalcev z lastno avtorsko interpretacijo ob glasbeni spremljavi ... 

Severa Gjurin

Ustvarjalno vesolje, v katerega vstopa Severa Gjurin z glasbenimi impresijami, je prostor, kjer se v mnogoterih svetovih združujejo različni elementi, ki bo tokrat filmsko obarvan. S svojim prepoznavnim glasom pričara edinstven akustični preplet glasbe in besedila, zvoka in jezika, pomenov in melodije. Žlahten vokal, s katerim je pevka na slovenski glasbeni sceni prisotna že desetletje, je glasbene sladokusce najprej očaral v zasedbi Olivija. Do danes ima vsestranska ustvarjalka, glasbenica in likovna umetnica za seboj že številne projekte in sodelovanja. S svojimi interpretacijami je navdušila v pesmih Kadar sva sama, pa s priredbo pesmi Mlade oči v filmu Hit poletja Metoda Pevca, v duetu z Vladom Kreslinom v pesmi Abel in Kajn, v nepozabni Kakor da se ni nič zgodilo ... In pa v najnovejši Ali je še kaj prostora tam na jugu. Na zgoščenki Časovne skice je združila dve svoji veliki ljubezni, raziskovanje zvoka in barve, ljubezen do glasbe in slikarstva. S strastnim raziskovanem glasbenega prostora, preigravanji in občutkom za glasbo prinaša Severa Gjurin glasbenemu občinstvu svojevrsten avtorski preplet zvoka in besedil pesmi.

Dirty Sanchez

Ljubljanska skupina Dirty Sanchez igra fuzijo etna in funka, balkanske, španske in romske glasbe. Svežo ekipo sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki spretno mešajo avtorsko glasbo in aranžersko predelane tradicionalne pesmi. Večinoma gre za zlitje balkanske in španske romske glasbe, interpretirane na funky način, kar ji daje močan plesni groove.

Zasedba: Aleksander Kuzmić (akustična kitara, glavni vokal), Jaka Birsa (saksofon), Uroš Jezdić (harmonika), Damir Vintar (bas), Aleš Zorec (bobni), Toby Kuhn (violončelo).

thlsidebar

pionirska


Koledar

« April 2021 »
Po To Sr Če Pe So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri