Natisni to stran

Ena knjižnica – ena knjiga

1 knjiznica ena knjiga logo

Do 20. novembra pripravljamo dogodke, povezane z izbrano knjigo, in vas vabimo, da se nam pridružite.

Literarni sprehod
»Vse blagoslove tebi, Ljubljana!« – TIC Ljubljana in Mestna knjižnica Ljubljana
7. november ob 16.00, zbirno mesto pred Cukrarno
16. november ob 11.00, zbirno mesto pred Cukrarno
Število mest je omejenih, prijave zbiramo na prireditve@mklj.si ali 01 308 57 00.
Ivan Cankar je v Ljubljani živel na številnih naslovih. Na vodenem literarnem sprehodu po Ljubljani bomo spoznali le nekatere. Začeli bomo pri Cukrarni, se ustavili na Poljanskem nasipu, Streliški ulici, Vodnikovem trgu in se preko Starega trga in Brega sprehodili do Kongresnega trga, kjer je Cankar preživel zadnje dneve svojega življenja. Sprehod bomo zaključili pred Narodno galerijo na Cankarjevi cesti, od koder so Cankarja po smrti pospremili na pokopališče. Na ogledu boste spoznali številne zanimivosti iz Cankarjevega življenja in drugih pomembnih meščanov tistega časa, obogatili pa ga bomo s Cankarjevimi refleksijami na Ljubljano. Literarni sprehod bo potekal po naslednji trasi: Cukrarna, Poljanski nasip 10, Streliška ulica 12, Krekov trg (Mestni dom), Vodnikov trg, Škofijska palača, Ciril-Metodov trg 4, Gornji trg 10, Stari trg 21, Breg, Križevniška ulica 11, Kongresni trg, Cankarjeva cesta do Narodne galerije.

Predavanje
Umetniška država in njeni prebojniki – mag. Marko Ogris
12. november ob 18.00, Knjižnica Šiška, 1. nadstropje
Ob knjigi Prebojniki M. Gladwella se bomo vprašali o pogojih, ki bi jih morali izpolnjevati umetniški ustvarjalci, da bi jim bil v dobi globalne prevlade ekonomskih kriterijev v hipotetični "umetniški državi" priznan status motorjev družbenega napredka oziroma družbeno koristnih akterjev. Morda s tem v Sloveniji, katere identitetna zgodovina se posebej opira na umetnost, ne bi smeli imeti težav.

Pogovorni večer
Tujci v Sloveniji 
20. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje
Problematika beguncev, azilantov, statusa mednarodne zaščite, priseljencev in njihove integracije v slovensko družbo je še vedno pereča. Na pogovorni večer smo zato povabili predstavnike Slovenske filantropije, združenja za promocijo prostovoljstva, ki deluje na področju migracij, Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC, ki pravno pomaga posameznikom in ranljivim skupinam pri varstvu njihovih temeljnih pravic, ter Društvo za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur Odnos, ki med drugim zagotavlja celostno pomoč osebam z mednarodno zaščito pri vključevanju v družbo.