Natisni to stran

Eko teden v Knjižnici Šentvid

Pri prenovi Knjižnice Šentvid smo izhajali iz usmerjenosti knjižnice v zeleno knjižnico, ki kot informacijski center združuje in povezuje različne organizacije, skupine in posameznike v lokalnem okolju. Koncept zelene knjižnice je služil kot osnovno vodilo pri arhitekturnem preoblikovanju prostora in opreme.

zelena knjižnica

Med dejavnostmi Knjižnice Šentvid je tudi poslanstvo posredovanja relevantnih informacij o okoljskem ozaveščanju prebivalcev Šentvida, svetovanje, organizacija razstav in delavnic na temo okolja, organizacija zelenih sejmov ipd., zato bomo v letu 2019 pripravili predavanja in druge dogodke, ki bodo posredovali informacije in izobraževali uporabnike v skladu s sloganom Živimo v soglasju z naravo.

Vabljeni na prireditve eko-tedna v Knjižnici Šentvid:

OKTOBER

Podaljševanje življenja z znanostjo in tehnologijo - Martin Lipovšek, Strokovno predavanje
torek, 15. oktober, ob 19.30
Hiter napredek kaže na to, da bomo ljudje že v 21. stoletju lahko živeli nekaj desetletij dlje. Nekateri posamezni znanstveniki govorijo, da nam bo uspelo izredno upočasniti staranje. Med predavanjem si bomo najprej ogledali trenutno stanje tehnologij podaljševanja življenja, nato pa delo dr. Aubreya de Greya, ki je identificiral in dal predloge za popravo sedmih vrst škode, ki se tekom let akumulira v telesu in povzročijo staranje. Temu bi sledil futuristični del, ko si bomo ogledali možne tehnologije, ki bi morda v daljni prihodnosti človeštvu prinesle nesmrtnost - to so krionika in prenos zavesti v računalnik. Znanstveno-tehničnemu delu bo sledil filozofski del predavanja. V njem si bomo postavili vprašanja etičnosti, osebne identitete, pravične distribucije ter socioloških prednosti in problemov, ki bi jih tehnologije podaljševanja življenja prinesle. Zaključili bi z vprašanji eksistencializma in humanizma. Lepo vabljeni!

Diatomejska zemlja, delavnica za odrasle
sreda, 16. oktober, ob 16.00
Čeprav ima poimenovanje zemlja, v resnici ni zemlja. So kremenčasta ogrodja starodavnih alg, ki jih danes najdemo v obliki mehkega, belega, kremenastega sedimenta, imenovanega diatomit. Ta nastaja skozi milijone let, s fosiliziranjem ogromnega števila kremenčastih alg na dnu jezer in oceanov. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Kdo se boji, ko grmi - Maša Uran, eko pravljica
četrtek, 17. oktober, ob 17.00
Poglobili se bomo v črne oblake, strašne nebesne strele, grmenje in še ostale reči, ki jim rečemo VREME. Vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši!

Pravljično živalska urica z želvo in zajcem - Društvo za razvoj odgovornosti Škatelc, pravljično živalska urica za otroke
petek, 18. oktober, ob 17.00
Poznate basen o želvi in zajcu? Ali mislite, da bi se dirka v resničnem življenju tudi tako končala? Na tokratni delavnici bomo prebrali zabavno basen, spoznali bomo želvo in kunca, ju pobožali in nahranili. Na koncu pa še kaj ustvarili. Delavnica je namenjena učencem različnih starosti in se vsebinsko povezuje z zeleno knjižnico. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej!