Natisni to stran

Vodstvo po Zoisovi Ljubljani

Vir: Vodnikova domačija Vir: Vodnikova domačija Avtorica risbe: Milanka Fabjančič

Ob 200. obletnici smrti razsvetljenca, gospodarstvenika in mecena Žige Zoisa nas bo eden njegovih največjih poznavalcev dr. Luka Vidmar z zgodbami popeljal po Zoisovi Ljubljani. Vodenje organiziramo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo v okviru projekta Ena knjižnica, ena knjiga.

Vodenje bo v četrtek, 17. 10. 2019, ob 17.00. Zberemo se pri Herkulovem vodnjaku na Starem trgu (pred Akademijo za glasbo).

Vodstvo je brezplačno, prijave niso potrebne. V primeru slabega vremena vodenje odpade.

Na poti skozi Ljubljano bomo obudili spomin na stavbe, povezane z Vodnikovim mecenom in mentorjem - baronom Žigo Zoisom. Začeli bomo pri Herkulovem vodnjaku na Starem trgu, kjer se bomo spomnili Zoisovih sorodnikov Pollinijev in šolanja pri jezuitu Gabrijelu Gruberju. Nadaljevali bomo pred Zoisovo palačo na ljubljanskem Bregu, kjer je baron preživel večino življenja. Ob Slovenski cesti bomo pokazali mesto, kjer je stala Zoisova tovarna fajanse in se spomnili bližnje Zoisove aleje - botaničnega vrta, ki je bil odprt za javnost. Pred Slovensko filharmonijo bomo opozorili na nekdanje Stanovsko gledališče, kjer so na Zoisovo pobudo peli v slovenščino prevedene italijanske arije in z njegovo podporo uprizorili Linhartovo Županovo Micko ter mladinsko igro Tinček Petelinček. V bližini bomo pokazali Barbovo palačo, eno mnogih stavb v lasti družine Zois. Končali bomo na Ciril-Metodovem trgu, kjer bomo pokazali hišo Zoisove matere Ivane, ki ga je učila slovensko, in stolnico, kjer je bil pokopan njegov oče Michelangelo.