Natisni to stran

Zabavno-izobraževalne zimske počitnice v knjižnici

Najlepši del zime so zagotovo zimske počitnice (17. 2.–21. 2. 2020), zato smo knjižničarji za vas pripravili pester program. Upamo, da boste med raznoliko ponudbo delavnic našli takšno, ki vam bo všeč. Vabljeni v naše knjižnice!

Počitniški program

Kul elektronika – Rudi Majerle ŽE ZASEDENO!

17. februar ob 10.00, Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica
Te zanima elektronika, pa ne veš kako začeti? Pridruži se nam na delavnici, kjer bomo najprej v simulatorju sestavili nekaj osnovnih vezij ter preizkusili njihovo delovanje. Nato bomo svoje znanje prenesli v pravo okolje in na testni ploščici povezali prave elektronske elemente – ki bodo s tvojo pomočjo oživeli. Za še več dinamike nam bo v pomoč mikrokontroler Arduino. Prijave na kulelektronika@mklj.si.

Franziska Stich: Dobri snežak – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo

17. februar ob 10.00, Knjižnica Škofljica
Otroka sta izdelala čudovitega snežaka, ki so ga vsi občudovali. Tudi sam sebi je bil všeč. Toda v mrzli zimi bi živali potrebovale njegov klobuk, korenček, slamnate lase in metlo. Vendar, če jim da, kar potrebujejo, ne bo več lep! Ob zgodbi bomo spoznali, kaj je razmišljal snežak in kako se je odločil. Potem pa bomo še izdelali snežaka in zgibali zvončke iz papirja. Otroci od 5. do 10. leta, vabljeni! Kreativno urico bo vodila Nataša Spreitzer Jamnik, profesorica razrednega pouka.

Oblikovanje črk – Barbara Jurkovšek

17. februar ob 10.00, Knjižnica Zalog
Udeleženci boste ob spoznavanju osnov lepopisja oblikovali svoj lastni kaligrafski izdelek. Predznanje ni potrebno. Materiali bodo na razpolago, lahko pa s seboj prinesete svoj priljubljen ustvarjalni pribor. Predhodne prijave na 01 308 54 30 ali zalog@mklj.si. Delavnico vodi mag. Barbara Jurkovšek, akademska slikarka.

Želiš sam sestaviti Rubikovo kocko? – Rubik klub Slovenija

18. februar od 10.00 do 12.00, Knjižnica Bežigrad
Rubikova kocka naj bi bila najbolj prodajana igrača na svetu. Leta 1974 jo je izumil Madžar Ernő Rubik. Izziv uganke je vrniti kocko v svoje izvirno stanje, kjer je na vsaki strani kocke vseh devet manjših koščkov enako pobarvanih. Te mika, da bi jo tudi ti znal sestaviti? Pograbi svojo kocko in pridi! Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si

Pustne maske brazilskih živali – KUD Galerija C. C. U. (Multi-kul-praktik)

18. februar ob 10.00, Knjižnica Prežihov Voranc
Imaš rad pust? Kaj pa živali? Tuje dežele? Če je odgovor na vse »Ja!«, moraš priti na ustvarjalno delavnico. Tam bomo z Matejo Herbst in Simonom Drofelnikom v različnih likovnih tehnikah izdelovali unikatne maske v Braziliji živečih živali. Primerno za otroke 5+.

Družabne igre

18. februar ob 10:00, Knjižnica Fužine
Osnovnošolci, med počitnicami se nam pridružite v Knjižnici Fužine, kjer boste lahko s svojimi sošolci in prijatelji preganjali dolgčas ob igranju družabnih iger!

Programiranje za otroke – Digital School ŽE ZASEDENO! 

18.–20. februar od 10.00 do 11.30, Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica
Zabavno učenje osnovnih programskih konceptov (sekvenca, algoritem, zanka), risanje s pomočjo JavaScript blokov in programiranje igric v programu Play Lab. Tridnevna izobraževalnica je namenjena otrokom od 8 do 11 let. Prijave na programiranje@mklj.si.

Kinološki nasveti ob knjigi – Suzana Horvat Perne

18. februar ob 10.00, Knjižnica Šiška
Pridružite se nam lahko ob dobrih knjigah iz našega kinološkega kotička. Pogovor bo tekel o šolanju psov, različnih možnostih, programih in o knjigah, ki nam pri tem lahko pomagajo. Vabljeni ljubitelji psov od 6+, družine, odrasli.

Izdelava origamija: družinska delavnica v znakovnem jeziku – Ilona Breitenberger

18. februar ob 17.00, Knjižnica Rudnik
19. februar ob 10.00, Knjižnica Šiška
Družine, vabljene na prijetno počitniško-popoldansko druženje v knjižnici. Izdelovali bomo različne origamije, se naučili osnov prepogibanja papirja, se ob tem sproščali, učili in zabavali. Spoznali bomo gospo Ilono, ki je gluha oseba in jo bo spremljal tolmač slovenskega znakovnega jezika, tako da se bomo lahko naučili tudi nekaj osnovnih izrazov v znakovnem jeziku.

Decoupage ali servietna tehnika – Angela Klančar

18. februar ob 10.00, Knjižnica Zalog
20. februar ob 10.30, Knjižnica Jarše
Doma imamo veliko predmetov, ki so sicer uporabni, a jih je zob časa malce obrabil. A vendar se radi obdajamo z lepimi stvarmi, zato navadno kupimo nove, stare pa zavržemo. Na tokratni delavnici bomo prenavljali/obnavljali stare predmete (ki jih prinesite s seboj), krasili nove (ki jih boste dobili v knjižnici, a ne bodo čisto novi) s posebno tehniko ustvarjanja vzorcev.

Križci in krožci: izdelaj svojo igro – Nina Žargi

19. februar od 10.00 do 12.00, Knjižnica Bežigrad
Izdelali bomo vsak svojo unikatno vsem znano potovalno igro križce in krožce, ki jih bomo vedno lahko dali v žep in jih igrali na poti, v šoli ali doma. Uporabili bomo reciklirane in vsem dostopne materiale, različne barve, malo pa bomo tudi šivali. Delavnica je namenjena osnovnošolcem. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Mojiceja Podgoršek: Alma, Svet pred domačim pragom – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo

19. februar ob 10.00, Knjižnica Škofljica
Nekoč se je v Celju rodila prav posebna deklica Alma Maximiliana Karlin. Čeprav je bila sprva šibka in nebogljena, je postala ena najbolj izobraženih pisateljic na Slovenskem in ena najpogumnejših svetovnih popotnic, ki ji v njenem času ni bilo para. Vprašali se bomo, kako je to mogoče in odkrivali njen značaj. Izdelali bomo voščilnico iz »njenega herbarija«. Otroci od 6. do 12. leta, vabljeni! Kreativno urico bo vodila Regina Bokan, profesorica pedagogike.

Družabne igre

20. februar ob 10:00, Knjižnica Fužine
Osnovnošolci, med počitnicami se nam pridružite v Knjižnici Fužine, kjer boste lahko s svojimi sošolci in prijatelji preganjali dolgčas ob igranju družabnih iger!

Pustne maske – Katja Macarol

20. februar ob 10.00, Knjižnica Šiška
Bliža se norčav pustni čas, ko se lahko našemimo v kogarkoli oz. karkoli želimo ter se podamo na veselo pustno rajanje. Če še ne veste v koga ali kaj bi se lahko preoblekli, vas vabimo na današnje srečanje, kjer si bo lahko vsak izdelal svojo pustno masko. Vabljeni otroci 6+ in družine.

Pustna ustvarjalnica – KUD Galerija C.C.U.

20. februar 2020 ob 17:00, Knjižnica Horjul
Na ustvarjalnici bomo z Matejo Herbst in Simonom Drofelnikom v različnih likovnih tehnikah izdelovali unikatne maske izbranih živali. Mjav, pridite! ;)

Stripovska štafeta – Miha Ha

20. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad
Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire, pa pišejo v stripovske oblačke. Ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Družabne igre – Tamara Banko in Matija Širok

20. in 21. februar od 10.00 do 12.00, Knjižnica Bežigrad
Spoznajte bogato zbirko iger, ki jih hrani knjižnica. Skupaj z mentorji se bomo preizkusili v namiznih igrah vseh vrst – od sproščenih družabnih kratkočasnikov do razburljivih strateških spopadov. Delavnica je primerna za osnovnošolce, vabljeni pa so začetniki in izkušenejši igralci. Kocke v roke! Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Električni žužki – RogLab ŽE ZASEDENO! 

21. februar ob 10.00 do 13.00, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka
Izdelali boste preproste robotke, ki se premikajo s pomočjo dveh nog iz motorčkov, ki z vibriranjem poganjata robotskega potepina na njegovem pohodu. Z dodajanjem kabla, vijačenjem, spajkanjem in sestavljanjem posameznih komponent se boste seznanili z električnim tokom, delovanjem motorčka in osnovami elektronike. Izdelali boste tudi žužkov oklep in ga izrezali z laserskim rezalnikom. Izdelane električne žužke boste ob koncu delavnice odnesli s seboj domov. Primerno za otroke od 8. do 13. leta. Prijave na programiranje@mklj.si.

Mladi ustvarjalci, raziskovalci in bralci, knjižničarji vam želimo prijetne počitnice!

Knjižnica Fužine