Natisni to stran

IN MEMORIAM: prof. dr. Martin Žnideršič

»...vzeti v roko knjigo, je poseben čar, ki ga ne more nadomestiti nič...«

(Martin Žnideršič, Ljubljana: glasilo Mestne občine Ljubljana. Št. 1, januar 2011, str. 39)

V Mestni knjižnici Ljubljana smo ta teden izvedeli žalostno novico, da je v 86. letu starosti umrl naš donator in promotor, novinar, urednik, univerzitetni profesor in založnik, ter strastni bibliofil in zbiratelj, prof. dr. Martin Žnideršič.

Prof. dr. Žnideršič je bil aktiven na številnih področjih. Najprej se je udejstvoval kot novinar in urednik na televiziji. Sledilo je delo urednika pri založbi Mladinska knjiga in Cankarjevi založbi, pri slednji je bil tudi direktor. Hkrati je deloval kot predavatelj na področju bibliotekarstva, sprva na Oddelku za knjižničarstvo na ljubljanski Pedagoški akademiji, po ustanovitvi Oddelka za bibliotekarstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa kot redni profesor in nato v letih 1991–99 še kot njegov predstojnik. Opravljal je številne funkcije v različnih združenjih in odborih, med drugim je v Narodni in univerzitetni knjižnici zasedal tudi funkcijo predsednika Sveta te ustanove.

Bil je avtor številnih strokovnih člankov, objavljenih v domačih in tujih publikacijah, za svoje dosežke na različnih področjih pa je prejel več pomembnih nagrad.

Svojo veliko ljubezen do knjig je prof. dr. Žnideršič izkazoval tudi v zasebnem življenju s svojo zbirateljsko dejavnostjo. Med drugim je bil namreč eden najvidnejših evropskih zbirateljev miniaturnih knjig. Tekom štirih desetletij je s prizadevnostjo in zbirateljsko vnemo uspel zbrati preko 3500 drobnih knjižic iz 57 držav, kar zbirko uvršča med največje v Srednji Evropi.

martin znidersic 2

Prof. dr. Žnideršič je bil tudi avtor mednarodnih razstav na temo miniaturnih knjig, od tega sta se dve odvili v Ljubljani. V okviru 6. Slovenskega knjižnega sejma je leta 1983 potekala do tedaj največja tovrstna razstava na svetu, drugo so leta 2010 priredil v ljubljanskem Mestnem muzeju, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige. Istega leta je prof. dr. Žnideršič svojo dragoceno zbirko malih umetnin podaril mestu Ljubljana oziroma Mestni knjižnici Ljubljana.

Drugo večjo pomembno donacijo je Mestna knjižnica Ljubljana prejela leta 2015, ko je prof. dr. Žnideršič Slovanski knjižnici podaril Prešerniano. To je zbirka, ki šteje več kot 400 enot knjižničnega gradiva, povezanega z življenjem in delom največjega slovenskega pesnika. Njen pomemben del predstavljajo prevodi Prešernovih del v razne tuje jezike, med drugim celo v kitajščino, bengalščino in esperanto.

Povezava prof. dr. Žnideršiča z Mestno knjižnico Ljubljana pa se ni končala z njegovim donatorstvom, ampak se je s svojo mentorsko pomočjo osebno angažiral pri vzpostavljanju povezav z raznimi strokovnimi združenji in posamezniki, kar je naši knjižnici omogočilo pridobivanje potrebnega dodatnega znanja za upravljanje novih zbirk, pa tudi v promoviranju naših dejavnosti.

V Mestni knjižnici Ljubljana bomo prof. dr Martina Žnideršiča ohranili v najlepšem spominu!

martin znidersic 3