Natisni to stran

E-dogodki v septembru

V septembru pripravljamo nabor različnih dogodkov, ki jih boste lahko spremljali tudi od doma. Vsi dogodki bodo potekali v spletni obliki (na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana), nekaj pa jih bo mogoče spremljati tudi v živo, v prostorih Mestne knjižnice Ljubljana.

Babičin rojstni dan – Barbara Kaiser

Kamišibaj (sobota, 5. september, ob 11.00)

Marjetičina babica praznuje svoj 50 rojstni dan. Ker Marjetica nima denarja za darilo, se odloči, da ji bo na jasi v gozdu nabrala njene najljubše travniške cvetlice. Pri nabiranju cvetlic pa se ji pridružita volk in lisica ... seveda šele potem, ko izvesta, da babica za rojstnodnevno pojedino vedno postreže slastno pečeno kokoš.

Ime čarobnega drevesa – Maja Šefman

Pravljična animacija (sobota, 12. september, ob 11.00)

Živali bi rade jedle slastne sadeže s čarobnega drevesa, ki ga skrbno čuva obilni piton. Le kako bodo prišle do njih? Odgovor pozna le kraj džungle, ki pa je daleč stran. 

Gusar Tone – Družinsko gledališče Kolenc

Gledališka predstava za otroke (sreda, 16. september, ob 17.00)

Pred Knjižnico Vodice bo zopet veselo. Tokrat nas bo obiskal strašni gusar Tone, ki se nikogar ne boji in je za zaklad pripravljen storiti skoraj vse. V napeti predstavi Gledališča Kolenc se bomo nasmejali in zabavali. Po koncu predstave nas čaka še ustvarjalna delavnica, v kateri se bomo preobrazili v gusarje in vesele igre na travniku. Pridite, lepo nam bo! Ob slabem vremenu bo prireditev v dvorani Kulturnega doma Vodice.

Zakaj se je Simon naučil brati? – Boris Zgonc

Pravljični utrinek (sobota, 19. september, ob 11.00)

Simon obiskuje vrtec in kmalu bo odšel v šolo. Uporabljati zna playstation in mobitel, črke pa ga ne zanimajo, dokler ne sreča sivolasega gospoda Alberta.

Doba velikih migracij na Slovenskem

Strokovno predavanje (ponedeljek, 21. september, ob 18.00)

Knjiga predstavi glavne obrise množičnih migracij, ki so ključno zaznamovale zgodovino slovenskega prostora, ter organizacijske in kulturno-umetniške dosežke slovenskih migrantov v novih domovinah. Namen knjige je tudi skozi življenjske zgodbe pokazati, kako so bile selitve vedno sestavni del vsakdanjega življenja v določenem zgodovinskem obdobju, v določenem lokalnem okolju in določeni družinski strategiji preživetja. Ob tem želi razprava istočasno obravnavati izseljevanje in priseljevanje kot skupno doživljanje in izkušnjo posameznega človeka, ki je vedno oboje hkrati, izseljenec in priseljenec. Knjiga je izšla letos pri Založbi ZRC SAZU.

Pogovor vodi Ksenija Horvat.

Zaključek projekta Mesto bere

Zaključni dogodek projekta (sreda, 23. september, ob 17.00)

Preko spletnega dogodka bomo razglasili »najbralce« in razultate žrebanja dobitnika glavne nagrade ter prisluhnili razmislekom o letošnjih branjih avstralske in novozelandske literature. Bralci boste prejeli priznanje in darilo, o prevzemu vas bomo obvestili po pošti.

Knjižnih naslovi avstralskih in novozelandskih avtorjev so nam skozi zgodbe letos prikazovali zanimivo kulturo, naravo oddaljenih pokrajin, velika mesta in samotne farme, prve naseljence in kazenske kolonije, srečanja kulture in običajev staroselcev, Aboriginov in Maorov, z vdorom belih priseljencev in zahodne kulture ter literarnoknjižni utrip sodobnega urbanega življenja v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Sponzor glavne nagrade je Bohinj ECO Hotel, partner pri projektu pa Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij.

Žiga Špaget – Uš lutke produkcija

Gledališka predstava za otroke (četrtek, 24. september, ob 17.00)

Pogumni špaget Žiga pobegne iz lonca. Srečanje z jabolkom Jonatanom se slabo začne, kasneje pa se iz tega razvije nerazdružljivo prijateljstvo. Če bi radi izvedeli, kako se godi jabolku med testeninami in špagetu med jabolki, pridite pogledat. Predstava traja 30 minut. Obvezne prijave v knjižnici ali na 01/308 57 01.

Zaljubljenka / Zaljubljenica – Sara Špelec

Predstavitev knjige (četrtek, 24. september, ob 19.30)

Sara Špelec bo v družbi voditelja in založnika Nanija Poljanca predstavila svojo dvojezično slovensko-srbsko zbirko Zaljubljenka/Zaljubljenica. Nani bo vprašanja postavljal v cirilici, Sara bo odgovarjala v latinici, pesmi pa bodo zazvenele v univerzalni, vsem (ne)razumljivi govorici, rečeno drugače: »Pridite in (ne) boste razumeli.« Dogodek bo predvajan na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

Pekova hči – Angela Klančar 

Kamišibaj (sobota, 26. september, ob 11.00)

Nekoč je živel zelo dober pek. Ker je veliko zaslužil, je bil tudi dobrodelen. Imel je dve hčeri, ki ju je vzgajal v ljubezni do dela in dobrodelnosti. In potem … 
Angleška ljudska iz Shakespearjevih časov.

Deček in svet

Projekcija animiranega filma (nedelja, 27. september, ob 17.00)

Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. Življenje v mestu teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu. Predhodne prijave na kpv@mklj.si.

Ljubljana v gibljivih slikah: mesto po potresu – dr. Peter Krečič (Dnevi evropske kulturne dediščine)

Strokovno predavanje (torek, 29. september, ob 19.00)

V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah smo se osredotočili na naravne in druge nesreče, ki so tekom zgodovine doletele našo prestolnico. Na drugem dogodku bomo pozornost posvetili potresu, ki je leta 1895 močno prizadel Ljubljano. Dr. Peter Krečič, umetnostni zgodovinar, ki že desetletja preučuje življenje in delo arhitekta Jožeta Plečnika, nam bo predstavil, kako se je po potresu spremenila arhitekturna podoba našega mesta. Pred predavanjem si bo mogoče ogledati del dokumentarne oddaje o posledicah potresa izpred 125-ih let, ki smo jo pridobili v TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenije (Žarišče, 1995, režiser Vojko Boštjančič).

Mehurčki – Gledališče Bičikleta

Lutkovna predstava (torek, 29. september ob 17.30)

Za uvodno uro pravljic v novi sezoni smo v goste povabili Gledališče Bičikleta s predstavo Mehurčki. Otroške pesmice Otona Župančiča, poznane tako staršem kot otrokom, so se ujele v lutkovni čebelnjak. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava Mehurčki otrokom približa nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča. Ponese nas v svet cicibanov, ki je danes za odtenek drugačen.

Zaključek projektov Poletavci in NajPoletavci

Zaključni dogodek (sreda, 30. september, ob 17.00)

Letošnja zaključna prireditev bo izvedena v obliki spletnega prispevka. Žrebali bomo glavni nagradi: šotor za Poletavce (podarja Hervis) in bralnik za NajPoletavce (podarja Beletrina). Prevzem majic in priznanj bo možen od 1. oktobra dalje v knjižnici, v kateri ste oddali seznam. O prevzemu bo vsak poletni bralec predhodno obveščen po e-pošti.

Brazilija – Abimael Pereira

Potopisno predavanje (sreda, 30. september, ob 18.00)

Na potopisnem predavanju bomo obiskali nekaj čudovitih mest: Rio de Janeiro – kraj brazilskega karnevala; Fortaleza - kjer traja poletje vse leto; Belem do Para – glavno mesto Amazonije. Izvedeli bomo nekaj zanimivih dejstev o flori in favni amazonskega deževnega gozda, potovanje pa nas bo popeljalo tudi do Foz do Iguazu – največjega kompleksa slapov na svetu.

Povezane besede: Pogovor s Suzano Tratnik – Društvo slovenskih literarnih kritikov (literarno srečanje)

Literarno srečanje (sreda, 30. september, ob 18.00)

Društvo slovenskih literarnih kritikov vabi na pogovor s pisateljico, prevajalko in publicistko Suzano Tratnik. Z avtorico se bo o njenem romanu »Norhavs na vrhu hriba«, ki je bil nominiran za nagrado kresnik, pogovarjala literarna kritičarka Aleksandra Gačić. Pogovor bo potekal v okviru projekta »Povezane besede«, ki ga podpira Mestna občina Ljubljana. Dogodek bo predvajan na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.