Natisni to stran

Evropski teden mobilnosti 2020

V Evropskem tednu mobilnosti, ki traja od 16. do 22. septembra, se v želji po prizadevanju za varstvo okolja in omejevanju prometa kot enega glavnih virov onesnaževanja in vzrokov podnebnih sprememb, pridružujemo promociji in spodbujanju trajnostnih, alternativnih in okolju prijaznih oblik prevoza. Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe saj mesta in podeželje z manj hrupa ter urejenim prometom nudijo prijaznejše, bolj zdravo okolje in s tem bistveno višjo kulturo bivanja, zato vabljeni k ogledu razstave in obisku dveh zanimivih pogovorov.

Program

Pogovor: Doba velikih migracij na Slovenskem – dr. Aleksej Kalc, dr. Mirjam Milharčič Hladnik in dr. Janja Žitnik Serafin

21. septembra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča

Knjiga Doba velikih migracij na Slovenskem, ki je izšla pri Založbi ZRC (2020), predstavi glavne obrise množičnih migracij, ki so bistveno zaznamovale zgodovino slovenskega prostora. Množične migracije so najbolj zaznamovale 19. in 20. stoletje, v resnici pa so se ljudje začeli premikati že veliko prej. Od sredine 19. stoletja do konca druge svetovne vojne se je s slovenskega ozemlja v tujino podalo kar 440.000 ljudi. Pogovor vodi Ksenija Horvat.

Pogovor: Mobilnost in gorski svet – Jasna in Andrej Pečjak

22. septembra ob 18.00 v dvorani Knjižnice Otona Župančiča

Mobilnost vse bolj prodira tudi v gorski svet. Kako lahko spremenimo obiskovanje gorskega sveta v trajnostno naravnano? So električna vozila trajnostna rešitev? O tem bosta v pogovoru z Zdenko Mihelič spregovorila zakonca  Andrej ter Jasna Pečjak, alpinista, ekologa ter navdušena zagovornika trajnostnih rešitev za naravo in svet. Predstavila bosta večplastnost problemov in dilem z mobilnostjo v gorskem svetu.

Razstava: 90 let telovadbe za Bežigradom – ŠD Sokol praznuje

od 7. septembra do 30. oktobra v preddverju Slovanske knjižnice

V prostorih gostilne Fortuna za Bežigradom je bilo 10. julija 1930 ustanovljeno sokolsko društvo z imenom Sokol Ljubljana III. Ob devetdesetletnici nastanka so v Sokolu Bežigrad pripravili pregledno razstavo o življenju in delu svojega športnega društva in jo na ogled postavili v preddverju Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad.