Ljubljana v gibljivih slikah: Tacenski sodarji – dr. Jurij Šilc

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 12. april 2016 ob 19:00

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi na prvi domoznanski filmski večer. Po ogledu filma Domače obrti na Slovenskem (1993) bomo prisluhnili predavanju dr. Jurija Šilca Sodarstvo v Tacnu – obrt, ki bi morala preživeti, a ni.

V Slovanski knjižnici pripravljamo že peti cikel domoznanskih filmskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah, s katerimi se oziramo v življenje nekdanje Ljubljane in okolice, njenih prebivalcev, njihove načine razumevanja sveta, bivanja ali dela. Filmske zgodbe s starejših, arhivskih posnetkov uvajajo strokovna predavanja, po njih sledi še pogovor.

Letos bomo aprila, oktobra in novembra odkrivali poklice, ki so že skoraj povsem izginili. Tokrat so na vrsti sodarji, krojači in postreščki.

Aprila bomo spregovorili o tacenskih sodarjih.

Že vsak vinar, ki je hotel prodati dobro vino, je vedel, kako je pri kletarjenju pomemben sod in primeren, dobro obdelan les. Po ogledu dokumentarnega filma o sodarjih iz serije Domače obrti na Slovenskem (1993) režiserja Igorja Koširja, nam bo o njih spregovoril dr. Jurij Šilc v predavanju Sodarstvo v Tacnu - obrt, ki bi morala v kraju preživeti, a ni. Predavatelj je znanstvenik s področja elektrotehničnih znanosti, objavlja pa tudi strokovne prispevke o zgodovini krajev pod Šmarno goro. Sodarstvo je pri nas ena najstarejših domačih obrti, prve omembe segajo v 13. st. Z njo so se večinoma ukvarjali v slovenskih vinorodnih krajih, a tudi drugje. V okolici Ljubljane, v Tacnu pod Šmarno goro, beležijo razcvet t.i. »pintarstva« od 18. st. dalje. Večinoma je šlo za dopolnilno dejavnost kajžarskih slojev kmečkega prebivalstva. V 20. stoletju je majhne domače delavnice nadomestil skupni obrat, kjer so mojstri izdelovali manjše ali večje sode, tja do prostornine 35.000 litrov. Poslovanje in delovanje podjetja je cvetelo, vse dokler se v sedemdesetih letih niso pojavile plastične in kovinske posode. Malokdo še ve, kaj je bil »krumpajzen«, »štosman«, ... in kako je izgledalo »štosanje«, »ausfaranje«, ali npr. »simentiranje«. Leta 1989 se tako sodarstvo v Tacnu konča. Za vedno?

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri