Ljubljana v gibljivih slikah: ljubljanski postreščki – Anka Zuljan

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 8. november 2016 ob 19:00

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi na letošnji zadnji domoznanski filmski večer. Po ogledu satiričnega filma režiserja Marjana Cilarja Komu trobi? (1961) bo predavanje pedagoginje g. Anke Zuljan Postrešček, kje si?

V Slovanski knjižnici pripravljamo že peti cikel domoznanskih filmskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah, s katerimi se oziramo v življenje nekdanje Ljubljane in okolice, njenih prebivalcev, njihove načine razumevanja sveta, bivanja ali dela. Filmske zgodbe s starejših, arhivskih posnetkov uvajajo strokovna predavanja, po njih sledi še pogovor. Filmski prizori oživijo čase, ki se jih nekateri še spominjajo. Neredko izvabljajo nasmeške, saj vzbujajo zanimive vzporednice s sedanjostjo. Slovanska knjižnica pripravlja za obiskovalce tudi razstavo lastnih gradiv, vsebinsko povezanih s predstavljenimi temami.

Poklic postreščka je vzniknil z razvojem prometa sredi 19. st., a je verjetno prav z njegovo rastjo, raznolikostjo in vse večjo dostopnostjo konec 20. st. praktično izginil. Danes mlade generacije le redko vedo, koga natančno opisuje beseda »postrešček«. Še bolj tuj bi jim bil »komisionar«, verjetno pa bi že bolje razumeli izraz »ulični prtljažni nosač«. Pri tem si je težko predstavljati, da ni šlo samo za fizičnega delavca, ampak po želji naročnikov pogosto več, tudi nekakšnega na pol turističnega vodiča: » ...ni ga skoraj pota ali dela, da bi ti ga postrešček ne opravil z rokami ali nogami, če ni po postavi prepovedano ali človeku nemogoče«, je l. 1911 v Ljubljanskih slikah zapisal Jakob Aleševec. Satirični film režiserja Marijana Cilarja Komu trobi? (1961) nas popelje po ljubljanskih ulicah in prikazuje novo veliko željo z začetka šestdesetih – osebni avtomobil. Za tiste, ki si ga kljub vsem finančnim naporom niso mogli privoščiti, pa je še vedno ostal postrešček in njegova tovorna »ciza«, ki v zadnjih kadrih odpelje s seboj tudi glavnega junaka. Po ogledu filma bomo poslušali predavanje pedagoginje in učiteljice Anke Zuljan Postrešček, kje si?

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri