Univerzalizem kot upanje pri Rabindranathu Tagoreju in Srečku Kosovelu – dr. Ana Jelnikar

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 17. maj 2016 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi na predavanje dr. Ane Jelnikar, ki povezuje dva na videz oddaljena pesnika: Rabindranatha Tagoreja in Srečka Kosovela.
Predavanje nosi tudi podnaslov – Sodobnika iz Indije in Evrope na začetku 20. stoletja. Indija na začetku dvajsetega stoletja in Slovenci po koncu prve svetovne vojne: kaj bi lahko združevalo ta dva navidezno povsem ločena in drugačna svetova?

Ob besedilih obeh pesnikov - Rabindranatha Tagoreja (1861-1941) in Srečka Kosovela (1904-1926) - bomo razmišljali o povezavah, skupnih referencah in zgodovinskih okoliščinah, ki so nepričakovano združile enega največjih mislecev moderne Indije z miselnim in čustvenim svetom mladega Kosovela, pri čemer se je slednji močno navdihoval pri indijskemu sodobniku. Predavanje predstavlja temeljne Tagorejeve ideje in misli, ki so se vedno porajale iz njegove lastne, osebne izkušnje. Osvetljuje njihov pomen in vlogo, pa tudi njihovo zgodovinsko ozadje in logiko, ki je vplivala tudi na delo in razmišljanje slovenskega pesnika. Kosovelovo pesem ‘V zeleni Indiji’ bomo slišali v bengalskem prevodu Ketaki Kushari Dyson.

Predavateljica dr. Ana Jelnikar je avtorica knjige Universalist Hopes in India and Europe: The Worlds of Rabindranath Tagore and Srečko Kosovel, ki je letos izšla pri založbi Oxford University Press. Deluje tudi kot znanstvena sodelavka Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Poleg predavanja z recitalom si bodo obiskovalci v dvorani lahko ogledali razstavo gradiv Slovanske knjižnice, tematsko povezanih z obema ustvarjalcema, v preddverju dvorane pa še razstavo reprodukcij Tagorejevih likovnih del. Sočasno z likovno razstavo poteka v 2. nadstropju  knjižna razstava Tagorejevih del in študij o njem. Gradivo v angleškem jeziku je prispevala knjižnica indijskega veleposlaništva.

Druge prireditve v Slovanski knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri