Natisni to stran

Dobimo se v Slovanki!

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: sreda, 18 maj 2016

Konec dogodka: četrtek, 30 junij 2016

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Knjižničarji Slovanske knjižnice so pripravili retrospektivno razstavo o Slovanski knjižnici ob njeni 70-letnici in hkrati ob 115. obletnici ustanovitve Mestne knjižnice, njene predvojne predhodnice.

Slovanska knjižnica je že od nekdaj pomenila ljubljanskim študentom svojevrstno študijsko zatočišče, kjer so zlahka prišli do manj dostopnega študijskega materiala. Prav tako so njeni redni gosti raziskovalci in različni kulturni delavci ali preprosto uporabniki, ki v knjižnici odkrivajo redka ali manj redka gradiva. Vsa leta so se knjižničarji Slovanske knjižnice zavedali pomena strokovne podkovanosti in prijazne komunikacije z uporabniki. Da je knjižnica uspešna, gre zasluga mnogim generacijam skrbnih knjižničarjev in bibliotekarjev.

Razstava je tako sprehod po spominu Slovanske knjižnice: je prikaz sedemdesetletnega vrvenja v njej in medsebojnih srečevanj, včasih celo pogled v intimne kotičke src in navade obiskovalcev, ki so v knjižnici pustili sledi; je namig na delo bibliotekarjev in vodstev ter njihovega prizadevanja za ohranitev narodove pisne, intelektualne in kulturne dediščine; je prikaz pomena veselih službenih ali manj uradnih druženj med zaposlenimi ter medsebojnega razumevanja, kar je odločilnega pomena za dobro vzdušje in motivacijo pri ustvarjalnem delu.

Avtorji razstave so Jurij Primožič, Nela Križnik Primožič, Simona Pečenik in Maša Šipič.