Mestna elektrarna Ljubljana – dr. Tadej Brate

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: sreda, 7. december 2016 ob 18:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Vljudno vabljeni na predavanje strokovnjaka za varstvo tehnične dediščine, industrijskega arheologa in publicista dr. Tadeja Brateta.
Odkritje elektrodinamičnega principa v sredini 19. stoletja je omogočilo proizvodnjo neomejenih količin elektrike, ki so jo prvotno ustvarjali le z baterijami. Parni stroji in vodne, kasneje pa tudi parne turbine so začeli gnati generatorje in elektrike je bilo za vse dovolj – elektrika je postala tržno blago. Edisonov izum komercialno uporabne žarnice je pometel s plinsko razsvetljavo.

Po potresu 1895 je tudi Ljubljana dobila nov zagon in vrsto novosti, med njimi tudi Mestno elektrarno Ljubljansko (MEL). Sprva so proizvajali le enosmerni tok, po letu 1922 pa tudi izmeničnega. Da je elektrarna lahko postala komercialno rentabilna, pa je poskrbel tramvaj, ki je bil celodnevni potrošnik elektrike že od leta 1901 naprej. MEL je delovala do sredine petdesetih let 20. stoletja, ko jo je nadomestila še vedno delujoča Toplarna, komunalna energetika. Objekti MEL so danes zaščiteni kot del kulturne in tehniške dediščine Ljubljane.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri