Natisni to stran

Transcendenca v zgodovini filozofije – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 12. december 2016 ob 17:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli

Tip dogodka: Arhiv prireditev

December se morda zdi,tudi po intenci praznikov tega časa, vsemu hrupu zabav in nakupov navkljub - najbolj primeren čas za to, da posameznik (religiozen ali ateist) ponovno izpraša svoje intimno razmerje do Transcendence.
Za večino verujočih je odgovor na to vprašanje preprost: Bog - čeprav ga različne religije različno opredelijo. Poleg običajnih religioznih opredelitev Presežnega pa ima vedno več ljudi še kakšno drugačno predstavo Ideje Presežnega - kot je npr. močno estetsko doživetje v eni od oblik umetnosti; občutje "sublimne" lepote narave in Kozmosa; poznavalci astroloških kart večini zvezd in planetov pripisujejo moč "Presežnega", ki na posameznikovo vsakdanje življenje vpliva mnogo bolj konkretno kot so to zmogli stari antični bogovi; nadalje potem častilci globalnega biznisa pogosto govorijo o "Trgu" kot Edinem pravičnem, nezmotljivem ... razsodniku glede vsega, kar zadeva življenje ljudi;

Ob tej iztočnici se bomo torej tokrat ozrli v preteklost vse do antike z vprašanjem - kaj nam o tem, kar je človek v zgodovini doživljal kot "Presežno" ali Transcendentno, lahko povedo različni predstavniki iz zgodovine filozofije?