Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Goran Krmac

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Goran Krmac foto: Jože Požrl

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 19. januar 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Nova frekvenca je nov ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki bo vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinesel pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

Na tokratnem srečanju bomo gostili tubista Gorana Krmaca, ki je vse doslej ostajal v ozadju, čeprav je bil del vidnejših zasedb, kakršna sta denimo spremljevalna skupina Zorana Predina ali Rudija Bučarja, pred tremi leti pa je pritegnil pozornost v triu Dovč/Krmac/Mureškič, kjer se je predstavil tudi kot (so)avtor. Konec lanskega leta je ugledal luč avtorski prvenec Pozabljena ljudstva, ki ga je posnel z Goran Krmac Kvartetom. Tega poleg njega sestavljajo še harmonikaš Janez Dovč, harfist Eduardo Raon in tolkalec Nino Mureškič.

O načinu komponiranja, črpanju navdiha, odnosu do instrumenta in tem, kakšno vlogo ima glasba v življenju slehernega izmed nas, bo spregovoril skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna.

»Nisem nikoli razmišljal o tem, a posebnost glasbe, v kateri se posamezen žanr razlikuje od drugega, mi je nadvse zanimiva. V nasprotju z jazzovsko glasbo je forma pop skladb veliko bolj določena in te morda bolj usmerja v konkretno smer, kar ti daje sigurnost. Imaš pomožno ogrodje, shemo, in tudi vse ostalo zato ostaja do neke mere predvideno. Pri jazz glasbi pa se pojavi tema, sledi ji improvizacija, znotraj katere se marsikaj dogaja, nakar se vrnemo k izhodišču. Seveda dober glasbenik naredi dober potek v vsakem pogledu.« (Goran Krmac)
Preberite celoten intervju na Jazzetna.

Dogodek bomo pospremili z otvoritvijo fotografske razstave koncertne jazzovske fotografije Jožeta in Anasibile Požrl, »Oče in hči«.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri