Ljubljana v gibljivih slikah: Ljubljana skozi lečo Matjaža Klopčiča – dr. Miklavž Komelj

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 6. junij 2017 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi na drugi domoznanski filmski večer o delu Matjaža Klopčiča. Film Na papirnatih avionih bo uvedel pogovor z dr. Miklavžem Komeljem Ljubljana skozi lečo Matjaža Klopčiča.

Predstavili bomo Klopčičev avtorski film, celovečerec Na papirnatih avionih (1967). Po mnenju mnogih gre za enega njegovih najboljših filmov. V njem prepoznavamo značilen novovalovski slog, s katerim se je režiser srečal na študiju v Parizu. Zanj je značilno, da opušča podrejenost vsebinsko in pomensko jasni zgodbi ter z osnovnimi elementi (filmske) konstrukcije – podobno kot modernizem v literaturi – pelje gledalca v povsem drug horizont, najpogosteje v notranji, čustveni in miselni svet protagonistov, ob vsem pa gledalčevi interpretaciji pušča širok prostor svobode. Na papirnatih avionih je tako film, kjer je v filmske skice ovita, čeprav na koncu zaokrožena in razmeroma preprosta lirična zgodba o ljubezni in mladostni odločitvi, zgolj okvir, ki drži gledalca v meditativni napetosti. Tudi prizorišče samo – v tem primeru pretežno Ljubljana – je lahko iniciacija v refleksivno poglobljen estetski doživljaj. S slednjim pa že vstopamo na polje umetnosti, zato smo se odločili, da bomo pred filmom na kratko spregovorili o poetiki Klopčičevega prostora s pesnikom in umetnostnim zgodovinarjem dr. Miklavžem Komeljem. Moderatorka pogovora Ljubljana skozi lečo Matjaža Klopčiča bo mag. Kristina Košič Humar.

 

 Drugi dogodki v Slovanski knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri