Natisni to stran

Zemlja

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: petek, 26. maj 2017 ob 17:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Kulturno društvo Ljubljana-Kyiv, Kulturni miks BORŠČ in Slovanska knjižnica vabijo v okviru ljubljanskih Dnevov ukrajinske kulture na ogled nemega filma režiserja Oleksandra Dovženka.

Slovanska knjižnica, kletna dvorana

Film Zemlja (1930) je sovjetski nemi film, ki ga je posnel ukrajinski režiser Oleksandr Dovženko, ki govori o procesu kolektivizacije in sovražnosti do tega pojava ti. kulakov, lastnikov zemljišč. Gre za enega izmed treh delov ciklusa Dovženkove Ukrajinske trilogije (skupaj z Zvenigora in Arsenal). Film Zemlja se običajno šteje kot Dovženkov najboljši film in se ga pogosto navaja kot enega izmed najpomembnejših filmov iz sovjetskih časov.

O. Dovženko je napisal izvirni scenarij zanj leta 1929 kot odgovor na novo pridobljeno kolektivizacijo v Ukrajini, ki jo je opisal kot "obdobje, ne le gospodarske preobrazbe, temveč tudi duševnega preoblikovanja celotnega ljudstva." Značaj Semjona je prevzel po svojem dedku in umor Vasylia po umoru sovjetskega agenta, ki ga so kulaki umorili v njegovi domači vasi.

Film je bil izbran kot eden izmed dvanajstih največjih filmov vseh časov. Izbrala ga je skupina 117 filmskih zgodovinarjev leta 1958 v Bruslju. Film Critics Symposium, skupina mednarodnih filmskih kritikov, so ga na svetovni razstavi imenovali za enega izmed najboljših deset najboljših filmov vseh časov. V Sovjetski Zvezi je bilo prikazovanje tega filma dolgo časa prepovedano.

Film ima angleške podnapise.

Drugi dogodki v Slovanski knjižnici