Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Marko Čepak Maki

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Marko Čepak Maki Foto: Igor Fabjan

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 18. maj 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Kitarist Marko Čepak Maki je pridobival znanje v Trstu in je morda prav zato tesno povezan z italijanskimi jazzovskimi ustvarjalci, s pomočjo katerih je v lanskem letu predstavil avtorski prvenec Makia Planet.

Poleg njega Marko Čepak 4tet sestavljajo še Dario Carnovale, Simone Serafini in Luca Colussi. Odlike glasbenika delujočega v jazz-fusion zasedbi Artbeaters, latino skupini Arara, akustični gipsy postavi Swingatan in mnogih drugih so mehkost, nežnost ter zaokroženost.

Skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, bo spregovoril o italijanskih vplivih, sodelovanju z Rachel Gould in večžanrskosti, ki ga spremlja skozi glasbeno udejstvovanje.

Osrednja karakteristika albuma je celovitost, pri čemer ta sega v prijetno ambientalno liriko, ki se odraža skozi zaobljenost slehernega tona, medtem ko sta glavna melodična gradnika gotovo kitara in klavir, ki se med seboj pogosto prepletata, kar je moč zaznati že v uvodni skladbi Major Sphere. Vendar, čeprav oba gradita vzdušja, skladna s pripovednim tokom posamezne skladbe, običajno vodilno vlogo prevzame kitara, medtem ko so bobni in bas največkrat le dopolnilo. (Nina Novak, Jazzetna)

Preberite celotno recenzijo albuma Makia Planet na Jazzetna.

Nova frekvenca je ciklus glasbenih pogovorov v živo, ki vsak tretji četrtek v mesecu skozi iskrive izmenjave mnenj o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi prinaša pregled najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri