Prometni vrvež ljubljanskih ulic 20. stoletja

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: četrtek, 01 junij 2017

Konec dogodka: petek, 30 junij 2017

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v preddverje knjižnice na ogled fotografske razstave o zgodovini ljubljanskega prometa v 20. stoletju.
Leta 2016 se je Mestna občina Ljubljana ponašala z laskavim nazivom Zelena prestolnica Evrope. Fotografska razstava Po ljubljanskih ulicah: Prometni vrvež ljubljanskih ulic 20. stoletja predstavlja prometno problematiko in urbanizacijo mesta v celotnem dvajsetem stoletju. Ljubljana se je v 20. stoletju namreč spremenila iz mesta vozov in vpreg v urbano mestno prestolnico. 6. septembra 1901 je po ljubljanskih ulicah začel redno voziti tramvaj, v letih 1907/08 so v Ljubljani našteli zgolj nekaj več kot deset avtomobilov in 22 motornih koles. Prometnemu vrvežu se je 6. oktobra 1951 pridružila 4,3 km dolga poskusna trolejbusna proga, mesto Ljubljana pa je leta 1956 dobilo tudi svoj prvi semafor. S splošno uveljavitvijo avtomobilov in avtobusov je promet korenito posegel v podobo prestolnice in njene bližnje okolice. Treba je bilo zgraditi novo prometno infrastrukturo in ta je povzročila širjenje mestnih ulic. Mesto se je začelo spreminjati v mesto cest in parkirišč, nemalokrat na račun rekreacijskih površin.

K ogledu in obujanju spominov vas vabi 22 fotografskih podob priznanih slovenskih fotoreporterjev iz muzejskega arhiva. Avtorica razstave: Andreja Zupanec Bajželj, kustosinja Muzeja novejše zgodovine.
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri