Filozofija in umetnost kot povezovalki človeštva – mag. Marko Ogris

Paul Gaugin: Nave nave moe Paul Gaugin: Nave nave moe

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 12. junij 2017 ob 17:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Na kakšen način so na povezovanje idej in ljudi različnih kultur in religioznih tradicij v preteklosti vplivali nekateri predstavniki v zgodovini filozofije, literature, gledališča in v novejšem času filma?

Vsakdanja uporaba svetovnega spleta, ponudba trgovskih polic in dnevni izbor novic ob množici TV kanalov z vsega sveta nam vzbujajo vtis, da živimo v vse bolj povezanem svetu - kar dejansko že velja za pretok kapitala, trgovskega blaga in storitev (kot so Uber, Airbnb, itd.), razmah turizma, študijske izmenjave in mednarodno povezane znanstvene raziskave, itd.).

Po drugi strani pa prebujena nasprotja med ekonomsko tekmujočimi državami sveta in zgodovinsko ter religijsko zelo različnimi civilizacijami govorijo o tem, da smo še zelo daleč od zares povezanega sveta.

Zakaj je za prihodnost sanj ob bolj povezanem svetu - poleg globalizacije financ, trgovine in množičnega turizma - potrebna še globalizacija duha in refleksije, torej večja izmenjava umetnosti in filozofije med različnimi civilizacijami sedanjega sveta?

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri