Neznana znana Ljubljana: staro mestno jedro – Črt Kanoni

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 18. september 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Prvo naselbino na kraju, kjer danes stoji Ljubljana, naj bi, kot pravi legenda, ustanovili Argonavti, oziroma starogrški junak Jazon. Na poti k morju, ob izviru Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru na barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel z njo, jo premagal in ubil. 

Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki je danes prepoznavni simbol mesta in se pojavlja tudi v ljubljanskem mestnem grbu, vendar šele od baročnega obdobja dalje.

V nizu predavanj o »neznani znani Ljubljani« se bomo podali na pot, ko je naše glavno mesto že dobilo  obrise  evropskih srednjeveških mest in se spogledovalo s sodobno urbano arhitekturo, cehovskimi združenji, razvojem predmestij in prvimi meščani.

Večina mest  je dobila svojo osnovno podobo ob brežinah rek, kar ni nič nenavadnega če upoštevamo dejstvo, da so bile reke nekoč glavna prometna pot. Z Ljubljano ni bilo nič drugače. Desni breg mesta je seveda najstarejši. Stari trg, Mestni trg in Gornji trg tvorijo jedro stare Ljubljane in to jedro je nastalo pod grajsko vzpetino na eni strani in reko na drugi, ter tako predstavlja naravni ščit pred sovražnimi vdori.


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri