Družbeni in socialni angažma v delih ženskih novinark/pisateljic – Leonora Flis

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: ponedeljek, 23. oktober 2017 ob 20:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Predavanje bo izpostavilo ženske avtorice, novinarke in pisateljice, katerih dela so se (sčasoma) zapisala v svetovni novinarski in literarni kanon. Rebecca West, Slavenka Drakulić, Svetlana Aleksijevič ter Barbara Ehrenreich prihajajo iz različnih delov sveta, druži pa jih ne le talent za pisanje temveč tudi human in empatičen odnos do subjektov, ki jih v svojih delih opisujejo. Skupen jim je socialen čut ter prizadevanje za osvetljevanje zgodb, ki bi sicer morda ostale neslišane.

Pregled njihovih del bo obenem tudi sprehod skozi zgodovino. Angležinja Renecca West (1892–1983) je v svojem romaniziranem potopisu Black Lamb and Grey Falcon: A Journey Through Yugoslavia (1941) predstavila svoje videnje Balkana malo pred začetkom druge svetovne vojne. Zanimiva je primerjava njenih zapisov z delom hrvaške avtorice Slavenke Drakulić (1949), ki v več svojih delih (največkrat piše v angleščini) doživeto opisuje življenje v vzhodni Evropi in na Balkanu. Glas žensk, ki je nemalokrat utišan v času vojn in političnih konfliktov, je jasno slišan v delu Svetlane Aleksijevič (1948), literarne novinarke iz Belorusije, ki je l. 2015 prejela nobelovo nagrado za književnost. Čut za žensko problematiko ter za širša vprašanja družbene diskriminacije, segregacije in eksploatacije pa je izrazit tudi v delu Američanke Barbare Ehrenreich (1941), ki, tako kot Aleksijevič, velja za eno najvidnejših literarnih (raziskovalnih) novinark našega časa.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri