Natisni to stran

Ruska historična avantgarda kot začetek revolucije brezpravnih? – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 29. november 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Prelom stoletij je v zgodovini ruske kulture vedno prelomen. Tako je tudi ob koncu 19. stoletja, ki v fevdalni carski imperij prinese zaradi vpliva tehnologije, novih izumov in drugačne miselnosti bistveno spremembo. 

Carska oblast se zamaje prvič 1905 zaradi poraza v rusko-japonski vojni, sledi ji varljivo medvladje, ki se konča 1917 z oktobrsko revolucijo, ta pa zaobrne razmerje družbenih sil na glavo: preprostim delavcem, še nedolgo tega tlačanom se nasmiha odprava krivic in možnost priti na oblast. Še nedolgo tega brezpravna množica ljudi, opijanjena z občutkom zmage, ki ji tedanji revolucionarni vodje ponujajo svobodo, prične verjeti, da je prišlo Božje kraljestvo na rusko zemljo.

Kako se je kultura odzivala na družbeni prelom? Ga je morebiti sama pripravila? Se torej družbena revolucija najprej kaže kot revolucija duha, o kateri govori ruska avantgarda? So se te spremembe duhovnosti porodile spet enkrat iz občutka strašljive ruske zaostalosti, ki je vedno v razvoju capljala za zahodom?

V razmisleku o prelomnem obdobju iz 19. v 20. stoletje bomo skušali ugotoviti, kako se v delih ruskih avantgardistov kaže ta revolucija duha, hkrati pa bomo glasno razmišljali, zakaj so miselnost in dela nekaterih predstavnikov (Kandinski, Malevič, Majakovski, Hlebnikov...) tako bistveno vplivala na zahodno miselnost in umetnost...