Junaki našega časa z zgodbo v dlani – dr. Ivan Šprajc

Junaki našega časa z zgodbo v dlani – dr. Ivan Šprajc Foto: Ivan Šprajc

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 14. november 2017 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

­­Slovenski arheolog prof. dr. Ivan Šprajc skoraj četrt stoletja intenzivno raziskuje običajnim ljudem težko dostopna območja polotoka Jukatan na meji Mehike z Gvatemalo. Tam je leta 2013 in 2014 odkril ostanke treh večjih majevskih mest.

Delo dr. Šprajca, ki je tudi predstojnik Inštituta za antropološke in prostorske študije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je že vrsto let osredotočeno na mezoameriško arheologijo in arheoastronomijo. Opravil je obsežne raziskave o pojmovanjih, povezanih s planetom Venero v mezoameriškem pogledu na svet, in o praktičnem in religioznem pomenu astronomskih orientacij v predšpanski arhitekturi. V sedmih sezonah arheološkega rekognosciranja, ki jih je vodil v južnem delu mehiške zvezne države Campeche, torej v osrednjem delu polotoka Yucatana, je njegova ekipa odkrila vrsto prej neznanih arheoloških najdišč, med njimi tudi pomembne centre nekdanje regionalne politične organizacije.

Z gostom se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Vabomo vas, da si preberete članek Srdjana Cvjetovića "Ivan Šprajc še bližje odgovorom o vzponu in padcu napredne srednjeameriške civilizacije". (12. 10. 2017, Siol.net).

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri