Zadnje tradicionalne kulture Namibije in Botsvane – Arne Hodalič in Mare Lakovič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 30. januar 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Predavanje se nanaša na zadnjo skupno odpravo Arneja Hodaliča in Mareta Lakoviča s terenskimi vozili v najbolj odročnih območij Namibije in Botsvane in bo govorilo o problematiki izginjanja zadnjih tradicionalnih kultur tega dela Afrike, zlasti Hererov (podskupina Himb) in Hakaon v goratem Kaokolandu ter Sanov iz skupine Kung v namibijskem in botsvanskem Kalahariju.

Predavanje bo govorilo tudi o ekstremnem prečenju najbolj zahtevnega, nenaseljenega območja severne Namibije preko zloglasnega prelaza Van Zyll na deloma neraziskana območja gorovja Baynes ob reki Kunene v zaledju krute in neizprosne Obale slonove kosti ter puščave Namib.

Mare Lakovič se je že v okviru študija sociologije, zgodovine in antropologije intenzivno ukvarjal s problematiko izginjanja tradicionalnih plemenskih skupnosti in njihovih kultur na območju Srednje in Jugozahodne Azije v Pakistanu, Afganistanu (Hindukuš), kitajskem Xinjangu, Mongoliji, Nepalu, Maleziji, Indiji (Kašmir, Ladak in Zanskar, Himačal Pradeš, Arunačal Pradeš, Radžastan, itd.) in se kasneje predvsem osredotočil na zadnje prvinske, plemenske kulture Afrike, v Namibiji, Maroku, Botsvani, Etiopiji, itd. Že približno 25 let na svojih raziskovalnih odpravah zahaja v najbolj odročne kotičke omenjenih držav, kjer dokumentira številne zanimive plemenske skupnosti in kulture, ki jih ogrožajo globalizacijski procesi, vojni konflikti ter zlasti pritiski in pohlep mednarodnih korporacij in svoje fotografsko in publicistično dejavnost osredotoča predvsem v okviru dolgoletnega projekta V iskanju naših korenin: svet, ki izginja (zadnje tradicionalne kulture Afrike in Azije). V zadnjih sedmih letih je bil na šestih raziskovalnih odpravah v Etiopiji, kjer se je osredotočil na eno izmed zadnjih območij ohranjenih prvinskih kultur Afrike, v porečju reke Omo. Za National Geographic Slovenija je v letu 2013 tudi organiziral in vodil odpravo v južni Etiopiji. Njegovi članki in fotografije so bili objavljeni v številnih slovenskih časnikih in revijah, kot so Gea (rubrika Svet, ki izginja), Adria Flight Magazine, Svet in ljudje, itd. Ukvarja tudi s fotografijo in je avtor več kot desetih, večjih, samostojnih fotografskih razstav (Cankarjev dom v Ljubljani, Grad Bogenšperk, Inštitut Jožef Štefan, MK), številnih predavanj, okroglih miz, javnih nastopov, itd. Je tudi soavtor nedavno izdane knjige Afganistan: slovenski pogledi. Zadnja leta občasno sodeluje skupaj z fotografom Arnejem Hodaličem na projektu dokumentiranja zadnjih tradicionalnih plemenskih kultur Azije in Afrike (skupne odprave v Etiopiji, Indiji, Namibiji, itd).

Arne Hodalič – prof. biologije, mednarodno uveljavljeni fotograf, fotoreporter, ki predava reportažno fotografijo na FDV, docent na VIST (Visoka šola za storitve v Ljubljani), od leta 1993 je gostujoči predavatelj za fotoreporterstvo na Parsons School of Design v Parizu, publicist, potapljač, jamar, član različnih humanitarnih organizacij, itd. Leta 1987 je postal poklicni fotograf in od tedaj se aktivno ukvarja s fotografijo doma in v svetu. Med let 1990 in 2004 delal v Parizu in Lausannu kot član najpomembnejših fotografskih agencij tistega obdobja. Sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi, evropskimi in svetovnimi revijami, kjer objavlja svoje reportaže (National Geographic, Figaro Magazine, GEO, Paris Match, Marie Claire, Newlook, Cosmopolitan, Stern, Liberation, Life, Die Zeit, Cousteau Junior, Gala, Unterwasser, Kosmos, Delo, Mladina, Ars Vivendi, Gea, Jana, Formart, Viva, Adrenalin, Grif, Svet & ljudje ...). V devetdesetih letih je postal tudi član nekaterih pariških in svetovnih fotografskih agencij, kot so "Gamma Press","GLMR International Press Agency","Saola press", "Explorer", "Corbis". Udeležil se je številnih fotografskih ekspedicij po svetu, kjer je sodeloval kot fotograf in aktivni udeleženec (Nova Gvineja, Indija, Sudan, Etiopija, Kitajska, Oman, Jemen, Španska Sahara). Je avtor več kot 30 samostojnih razstav doma in v tujini (New York, Zϋrich, Tel Aviv, Geneva, Washington, itd.). Je urednik fotografije za slovensko izdajo revije National Geographic Magazine. Zadnjih nekaj let skupaj s fotografinjo Katjo Bidovec dela na projektu, ki sta ga poimenovala Izginjajoče kulture.

 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri