Sovjetsko/rusko podzemlje – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 1. februar 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Sovjetska kultura je z ustoličenjem socrealizma kot edino dopuščenega in sprejemljivega kulturnega izraza ponovila zgodovinsko izkušnjo, ki jo je doživela v času evropeizacije Petra Velikega, ko se v klasicizmu prične izraz podrejati namenom in željam države. Je torej to eden od dokazov, da se tudi ruska zgodovina ponavlja?

Klasicizem II, ki je pogosto v strokovni literaturi sinonim za sovjetski socrealizem, prične že v času t. i. odjuge, v času po Stalinovi smrti v petdesetih letih, načenjati neuradna in nekorfomistična ruska kultura z obrobja, ki jo pogosto imenujemo kar rusko podzemlje.

Temu pojavu se bom posvetil v razmišljanju, ki bo segalo od prvih oblik eksperimentiranja z jezikom v lianozovskem krogu, intimistične tihe lirike Sokolova, glasne lirike Jevtušenka in Voznesenskega, do soc-arta v sedemdesetih letih, ki velja za prvo avtohtono rusko umetniško smer v Sovjetski zvezi po socrealizmu ter napoveduje spremembo v zavesti. Ta sprememba napoveduje rušenje sovjetskega imperija.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri