Lahko v obdobju sovjetskega zastoja sedemdesetih let zastane tudi kultura? – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 1. marec 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Za tako imenovano odjugo, ki zaznamuje sovjetsko kulturo po Stalinovi smrti 1953 in traja v času reformista N. Hruščova do 1964, sledi obdobje zastoja. Ta traja več kot dvajset let: do perestrojke M. Gorbačova v osemdesetih letih.

V boju za oblast je ponovno prevladala stara komunistična nomenklatura z idejo, da je treba utrditi sovjetski imperij, oživiti centralistično vladanje in nadaljevati s planskim gospodarstvom.

A odjuga v kulturi je naredila svoje in kljub naraščanju cenzure sovjetski stroj ni mogel zaustaviti demokratično mislečih. Ta drugačna miselnost, ki je v prikritem sporu s ponovno porajajočim se sovjetskim poskusom oživiti socrealizem s človeškim obrazom, ima več podob: najprej je tu vaška in intelektualna (mestna) proza, ki se nadaljuje v dramski izraz enega najpomembnejših dramatikov druge polovice 20. stoletja A. Vampilova. Potem so tu ruski bardi, svetovno znani V. Visocki in B. Okudžava. Tu sta nobelov nagrajenec pesnik J. Brodski ter Ven. Jerofejev s poemo/romanom Moskva-Petuški. Vzporedno nastaja soc-art, prvo organizirano konceptualno likovno/literarno umetnostno gibanje, ki prične destruirati sovjetsko ikonografijo in napoveduje zlom komunističnega imperija.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri