Ljubljana v gibljivih slikah: Zlati časi družabnosti – Damjan J. Ovsec

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 24. april 2018 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Na prvem dogodku iz cikla domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo orisali družabno življenje nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev. Najprej si bo mogoče ogledati dokumentarni film Ljubljana 1909, najstarejši filmski posnetek mesta Ljubljane.

Film so po naročilu posneli tržaški snemalci, producent filma je bil Tržačan Salvatore Spina. Na njem je posnetek slovestnosti ob 25. letnici ljubljanskega delavskega pevskega društva Slavec z gosti, pevskimi društvi s Štajerskega, iz Trsta, s Hrvaškega in Češkega. Večina filma je posvečena slovesnemu sprevodu s prapori, na filmu pa sta še panorama Ljubljane in veselica v parku Zvezda.

Sledilo bo predavanje Zlati časi družabnosti priznanega etnologa, kulturnega in umetnostnega zgodovinarja ter publicista Damjana J. Ovsca, ki bo orisal družabno življenje v Ljubljani od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne.

"Pred prvo svetovno vojno je bilo družabno življenje v marsikaterem pogledu preprostejše ter v neki meri razdeljeno na slovenski in nemški krog. Po vojni se je družabnost zlasti v tridesetih letih močno razmahnila tudi v novih oblikah. Le-te so ob drugih faktorjih prinašale s seboj večjo sproščenost na račun zanikanja starih norm—npr. uniformiranosti in etiketiranosti."

Damjan J. Ovsec: Oris družabnega življenja v Ljubljani od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri