Kaj bi »perestraivali«? – dr. Miha Javornik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 24. april 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Navkljub t. i. hladni vojni, ki traja od konca zadnje svetovne vojne do začetka devetdesetih med ZDA in Sovjetsko zvezo, se svet prične globalizirati. To sta nazorno dojeli sovjetska in posledično ruska literatura. Enoumje sovjetskega sistema je treba preseči z vnaprej pripravljenimi konceptualnimi akcijami: od angažiranega satiričnega slikarstva, od t. i. kolektivnih dejanj do sprememb v literarnem izrazu. Vsi ti dogodki so šok terapija v zavesti tedanjega povprečnega sovjeta.

Osemdeseta leta, ko pride na oblast zadnji sovjetski voditelj M. Gorbačov in vpelje t. i. glasnost in perestrojko, pomenijo za kulturo možnost, da pomete z vsem sistemskim. To ne pomeni, da zdaj kultura zavrača le socrealistično normo, temveč postavi pod vprašaj vso preteklo kulturno tradicijo. Na podoben način kot se avantgarda odreče tradiciji, se ruski konceptualizem postavi na barikade, ki pomenijo nov začetek v drugačnem jeziku in vodijo k novi literaturi. Vendar kakšni?

Kako se znajdejo novi eksperimentatorji, konceptualisti, v novih okoliščinah sredi tržnih zakonitosti, ko je v novem svetu dovoljeno vse, če si sposodim parafrazo Dostojevskega, bo vodilo razmisleku. Pobliže si bomo ogledali literaturo D. Prigova, V. Nekrasova in V. Sorokina.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri