Ukrajina: preteklost in sedanjost, vloga Ukrajine v zgodovini Evrope

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: torek, 15. maj 2018 ob 20:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Ukrajina je bila vedno prizorišče pomembnih zgodovinskih dogodkov. Formalno je bila del drugih imperijev in držav, zato je bila v zgodovinskih virih vedno v senci. Timothy Snider, profesor iz Yaleske Univerze, ki se ukvarja z zgodovino Vshodne Evrope, je poimenoval Ukrajino »bloodlands« in je pogosto ponavljal, da je največji dosežek Ukrajincev v 20. stoletju to, da so sploh preživeli. 

Za Stalina je bila Ukrajina »žitnica«, za Hitlerja »lebensraum«, za Ruski imperij »zibelka ruskega naroda«. Kaj je torej Ukrajina in kakšna je njena vloga v evropski zgodovini bodo ugotavljali: Branko Soban, Aleš Maver, Andrija Hevka in Yuriy Atamanik.

Branko Soban je novinar in publicist, večletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar, borec za človekove pravice, kolumnist, zunanjepolitični komentator in poročevalec z zasedanj Sveta Evrope. Na dolgoletni novinarski poti, ki ga je zanesla na vse celine je izostril glas, ki verodostojno in pronicljivo razgalja mnogotere nevralgične točke. Potem, ko je vestno popisoval boleče, na človeku odtisnjene poteze avtokratske ruske oblasti, so mu prepovedali vstopiti v Moskvo, megalopolis tretjega sveta. V naboru izbranih intervjujev v dveh knjigah, Zločin brez kazni: Rusija, islam, Zahod in Kazen brez zločina: vojna, teror, upor, z drznimi premisleki je dregnil v pogosto izrojene strukture, bledikaste politične prakse in opominja na tolikokrat na rob potisnjene pravice koloniziranih.

Aleš Maver je docent za zgodovino srednjega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Ukvarja se z zgodovino pozne antike, poznoantičnega zgodovinopisja in zgodnjega krščanstva pa tudi s slovensko kulturno zgodovino in z zgodovino strankarskih in volilnih sistemov. O antičnem zgodovinopisju je objavil monografiji Religiosi et profani principes: Podoba rimskih cesarjev od Avgusta do Teodozija v latinskem krščanskem zgodovinopisju 4. in 5. stoletja (Maribor, 2009) in Od apologije do zgodovine (Maribor, 2011). S področja zgodovine strankarskih sistemov je v soavtorstvu objavil delo Zgodovinski razvoj strankarskih sistemov in volitve v srednji in vzhodni Evropi po letu 1989 (Maribor, 2013). Je velik občudovalec Ukrajine, v prostem času pa se najraje vozi z vlakom.

Andrija Hevka je pisatelj in publicist z ukrajinskimi predniki. Priredil je faksimiliran ponatis obeh Abramovih prevodov ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka s izčrpnimi spremnimi komentarji. Najbolj trajne pa so njegove zasluge pri avtorstvu doprsnih kipov Ševčenka in njegovega prevajalca v Štanjelu (avtor Mirsad Begić). V naslednjih letih prevaja novice iz Ukrajine v slovenski jezik na spletnem portalu www.situacija.si in je vodja slovensko-ukrajinskega društva Ljubljana-Kyiv.

Yuriy Atamanik je novinar in publicist, ki živi in dela v Lvivu. Objavlja v več ukrajinskih časopisih tako doma kot v tujini. Večkrat je bil na obisku na prostorih Balkana, kjer je zelo pozorno spremljal in opisoval dogajanja v zadnjih letih. V Sloveniji je bil že trikrat in je o vsem doživetem zelo izčrpno poročal v Ukrajini in po celem svetu, kjer živijo Ukrajinci. Sodeloval je tudi s slovenskimi mediji. Zelo ga zanimata življenje in lepote slovenskih pokrajin, gore, morje, jezera in najvišji vrhovi.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri