Goethe: mojster literature, poet življenja – dr. Irena Samide

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 4. oktober 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Kdo je bil pravzaprav Johann Wolfgang Goethe, za mnoge zadnji klasik Evrope in zadnji veliki univerzalni genij? Goethejev čas sega od ihtavega, strastno čutečega viharništva zadnjih desetletij osemnajstega stoletja do žlahtne, vrhunske klasike, oplojene z evropsko romantiko. Ta postreže z nekaterimi najvidnejšimi deli evropske književnosti: od razčustvovanega Wertherja prek epohalnega Wilhelma Meistra, prototipa razvojnega romana, do Fausta, »Iliade modernega časa«, kot ga je poimenoval Puškin.

Prej, potem in vmes pa Goethe nenehno ustvarja: pesmi, balade, elegije, drame, novele, pisma, kritike, eseje. Vendarle pa Goethe nikakor ni le literarna veličina: je večni zaljubljenec in večni iskalec lepote, je svetovljan, ki v pravem času spozna pomen preseganja nacionalnih meja na vseh področjih, je družabni magnet za preštevilne evropske izobražence in je hkrati tudi subtilni dvomljivec, občasni zamerljivec in neutrudni zapeljivec.

Po vznemirljivih poteh Goethejevega življenja in dela nas bo popeljala dr. Irena Samide, germanistka in literarna komparativistka.

Predavanje pripravljamo ob začetku projekta »Bücher über die man spricht/Knjige o katerih se govori« pod pokroviteljstvom Goethe instituta. V Knjižnici Otona Župančiča bo odslej v kotičku Goethe Instituta na voljo izbor aktualnih in popularnih knjig v nemškem jeziku ter izvodi nemškega časopisa Focus. S tem bomo dopolnili zbirko in že obstoječo ponudbo gradiva v nemškem jeziku.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri