Stres, kuga sodobnega časa – Maja Megla

Prizorišče: Knjižnica Jožeta Mazovca

Datum dogodka: sreda, 17. oktober 2018 ob 19:00

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Stres je izjemno darilo narave, mehanizem preživetja v ekstremnih razmerah, ko se soočamo z življenjsko nevarnimi situacijami. V telesu sproži kemične procese (izločanje adrenalina), ki nam podvojijo moči, da se zoperstavimo ali pa zbežimo. Stres je ta, zaradi katerega na cesti povsem instinktivno, brez razmišljanja in analiziranja odskočimo, da se v nas ne zaleti recimo tekač ali kolesar.

Problem pa je, da sodobni človek deluje s pomočjo stresnega mehanizma in s podvojenimi močmi na vseh področjih svojega življenja. Takšen dolgotrajen, kroničen stres lahko izčrpa nadledvični žlezi, ki izločata adrenalin (kar vodi v burnout ali izgorelost), lahko pa privede do depresije. Možgani so v kroničnem stresu namreč povsem enaki tistim v depresiji. To dokazujejo sodobne tomografske slike možganov.

Kako stres uporabiti kot zaveznika in kaj spremeniti, da se ne bo razrastel do rušilne moči cunamija in nas odplaknil v različne bolezni? Odgovore sem zbrala v knjigi Stres, kuga sodobnega časa in se pri pisanju oprla na najnovejše znanstvene raziskave in vsebino preverjala na spletnih straneh ameriških in britanskih zdravstvenih in raziskovalnih ustanov, kot so klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), Johns Hopkins Medicine, univerze Stanford, Harvard in Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr.

Knjiga Stres, kuga sodobnega časa je poljudnoznanstveni priročnik o stresu, bolezenskih posledicah in regeneracijskih tehnikah, ki je napisan v razumljivem, jasnem in vsakomur dostopnem jeziku. Izšla je 21. maja in je bila od prvega natisa v dveh mesecih razprodana ter ponatisnjena. V slovenskih splošnih knjižnicah je med peščico knjig slovenskih avtorjev, za katere so najdaljše čakalne vrste.

Na predavanju bom skozi osebno izkušnjo ter znanstveno podprte znanstvene izsledke razumljivo pojasnila tisto slabo stran stresa, ki nas uničuje v bolezni (izgorelost, fibromialgijo, depresijo, bolečinski sindromi ipd.) z nekaj nasveti, kako si pomagati, kje najti moč za spremembe in kako življenjske tegobe zaobrniti v dobro.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri